2020. július 15., szerdaMa Henrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.15. Henrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Fekete és arab önkéntesek is szolgáltak a nácik hadseregében

Fekete és arab önkéntesek is szolgáltak a nácik hadseregében

Miközben a nácik ideológiájában a európai (azon belül is az észak-európai) embereken kívül gyakorlatilag mindenkit alsóbbrendűnek tartottak, a háború szükségszerűsége időnként felülírta az ideológiai szempontokat. Ezért a Wehrmacht által meghódított területekről millió számra sorozták be a továbbra is megvetett és állatnak tekintett fiatal férfiakat, hogy a német hadsereg különböző egységeinél a Harmadik Birodalmat szolgálják.

Mellettük rengetegen voltak olyanok is, akik önkéntesnek jelentkeztek a hadseregbe. Tették ezt nyilván félelemből (így próbálva elkerülni a deportálást és a koncentrációs tábort), illetve sokszor azért, mert a korábbi gyarmati sors semmivel sem volt rosszabb számukra, mint a náci elnyomás. Sőt, a toborzótisztektől hallott propaganda még szimpatikusan is hangozhatott néhányuk számára, hiszen úgy érezhették, hogy nincs veszteni valójuk.

Így jelentek meg a náci hadigépezetben az afrikai, arab, indiai, illetve a legkülönfélébb szláv eredetű katonák.

A Szabad Arab Légió katonái Görögországban

A Szabad Arab Légió katonái Görögországban

Fotó: Bundesarchiv

A legtöbb fekete és arab katona a Szabad Arab Légióban tömörült, amelynek elnevezése arra utalt, hogy legénysége jórészt önkéntesekből tevődött össze. A légió 1943-ban alakult Tunéziában a korábban létezett Német-Arab Gyakorló Zászlóaljból, és alapját a két évvel korábban született, német és arab vezetők közötti stratégiai megegyezések jelentették. Az első besorozott arabok és feketék azokból a hadifoglyokból kerültek ki, akiket a (korábbi) gyarmattartó hatalmak, főként a britek és a franciák kényszerítettek a saját hadseregeikben való szolgálatra.

Azt azonban nem lehet állítani, hogy a Szabad Arab Légió népszerűtlen lett volna a megcélzott fiatalok körében: önkéntes legénysége kifejezetten gyorsan gyarapodott, hiszen a nácik a gyűlölt gyarmati rendszer lebontását ígérték. A légióban nagyjából három-négy zászlóaljnyi, körülbelül 6500 nem fehér (arab és fekete) katona szolgált, náci parancsnokság alatt.

Persze, az mégiscsak ciki lett volna a birodalmi vezetés számára, ha hivatalosan is a Wehrmacht tagjainak ismerték volna el őket (nehezen lehetett volna beilleszteni az e népcsoportok szubhumán mivoltát súlykoló ideológiába), ezért a légió csak segédcsapatként működött. Ettől függetlenül a német katonákéhoz igen hasonló uniformisba bújtatták őket.

<img id="kep_szerkfoto_image_33227910" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/05/30/fekete_vagyok_szeretnek_jelentkezni_a_naci_nemet_hadseregbe._-_persze_semmi_akadalya/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Sztálin unokája egy széttetovált amerikai punk

Sztálin unokája egy széttetovált amerikai punk

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Nemrég …