2023. január 30., hétfőMa Martina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.01.30. Martina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Ezért nem szabad nagydobra verni a nagy terveket

Hirdetés

Ezért nem szabad nagydobra verni a nagy terveket

Sokan tapasztalhattuk már, hogy ha vágyunk valamire, álmodozunk valamiről, és ezt elmondjuk másoknak is, a terv, a vágy és a megvalósítás lehetősége semmivé foszlik. Olyan, mintha „elpechelnénk” a projektet, a kívánságot. De miért történik ez? Valamiféle szómágia állhat mögötte, vagy az univerzum esküszik össze ellenünk, ha nagydobra verjük, mit szeretnénk?

De egyáltalán miért mondjuk el?

A lélektani kutatások szerint négy dolog motiválhat minket arra, hogy megosszuk valakivel vágyainkat, célkitűzéseinket. Az egyik az elszámoltathatóság. Azt hisszük, ha elmondjuk, akkor követnünk is kell a célt, vagy csalónak és hazugnak tart majd a környezetünk. De ez nem igaz, a legtöbb ember nem törődik annyit a másikkal, hogy odafigyeljen rá, a cél felé tartó úton jár-e.

A MÁSIK OK A CÉLLAL VALÓ DICSEKVÉS: A RÁNK SZEGEZŐDŐ CSODÁLÓ PILLANTÁSOKTÓL, A HÍZELGŐ SZAVAKTÓL, A FIGYELEMTŐL JÓL ÉREZZÜK MAGUNKAT. 

Hirdetés

De lehet, hogy jóváhagyást szeretnénk kapni, mert bizonytalanok vagyunk a célban, nem tudjuk, nem túl nagy kihívás-e, elfogadja-e a környezetünk. Arra várunk, hogy méltassanak, megerősítsenek a szándékunkban.

Ehhez hasonló, mikor a bátorítás, a motiváció miatt fedjük fel a célt: ha környezetünk megdicsér a tervért, szorgalmunkért, ez még igyekvőbbé tehet.

A célkísérlet

Peter Gollwitzer, a New York-i Egyetem Pszichológiai […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/01/14/terv-cel-megvalosulas-pszichologia/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A csupasz test nem kiváltság, bármikor beszőrösödhetünk

A csupasz test nem kiváltság, bármikor beszőrösödhetünk

Ismerjük azt a franciásan hangzó mondókat, hogy pápül ápádo lábásző lekopottdemá nő? Akkor tudjuk, hogy …