2022. augusztus 11., csütörtökMa Zsuzsanna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2022.08.11. Zsuzsanna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 394,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Ezért borzalmasan veszélyes, ha leég a gyerek

Hirdetés

Ezért borzalmasan veszélyes, ha leég a gyerek

Még javában tombol a nyár, úgyhogy érdemes összeszedni, hogy mennyire káros a napsugárzás kicsikre és nagyokra, és hogy védekezhetünk ellene.

A bőrrák kialakulásában nagy szerepe van a korai leégésnek. Már egyetlen gyermekkori hólyagos leégés is megkétszerezi a melanóma későbbi kialakulásának kockázatát.

Az UV-sugárzás megzavarja az egészséges sejtekben lévő DNS-t. A sejtek ugyan megjavítják magukat, amikor a sugárzás megszűnik, de ha folyamatosan ki vannak neki téve, nincs esélyük a gyógyulásra. Ilyenkor alakul ki a bőrrák

– mondja Justine Osborne, a délkelet-ausztráliai Cancer Council Victoria nonprofit rákmegelőző szervezet programvezetője.

Hirdetés

Világszerte 6,7 millió embernél diagnosztizáltak bőrrákot 2019-ben, 118 000 ember el is hunyt a betegségben. 

A kisbabákat ne!

A csecsemők leégés elleni védelme más megközelítést igényel, mert a Cancer Council szerint soha nem szabad naptejet használni hat hónapos vagy annál kisebb babákon, és egy év alatti gyermekeket nem szabad közvetlenül kitenni az UV-sugárzásnak. A babákat könnyű, légáteresztő ruhával fedhetjük be a nap ellen, árnyékban legyünk velük, és puha sapkával védjük a fejüket.

Az Egészségügyi Világszervezet UV-indexe a nap ultraibolya sugárzásának erősségét méri egy adott napon és helyen, amely 0 (alacsony) és 11 feletti (extrém) érték között mozog. A magasabb szám azt jelzi, hogy nagyobb a bőr és a szem <a href="//index.hu/belfold/2022/07/17/uv-sugarzas-ellen-hatekony-napszemuveg/" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/08/02/napfeny-melanoma-uv-index/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A Holdon vannak lakható helyek

A Holdon vannak lakható helyek

A Hold felszínén több mint 200 gödör található, amiket már 2009-ben rögzített a NASA Lunar …