2023. december 11., hétfőMa Árpád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 381,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2023.12.11. Árpád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 381,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Ez a küldetés nem olyan durrbele akció volt, mint Bruce Willis Armageddonja

Hirdetés

Ez a küldetés nem olyan durrbele akció volt, mint Bruce Willis Armageddonja

Ahogy az Index is megírta, vasárnap landolt a NASA Osirix-REx küldetése, ami a Bennu aszteroidáról hozott mintákat a Földre. Az 550 méter átmérőjű Bennut időkapszulának is hívják, de hogy miért és mi lehet a magyarok szerepe a bolygó-matériák kutatásában, arról Kiss László akadémikust, fizikust, a Csillagászati Intézet igazgatóját kérdeztük.

Ahogy elmondta, a Bennu azért jelentős égitest, mert abból a felhőből áll, amiből a Naprendszer hajdanán kialakult. Felszíne sötét, szénben dúskáló, amiben aminosav-darabkák is lehetnek. A hozott minta azért is fontos, mert mint fogalmaz, megmutathatja, milyen kémiai környezetben üthette fel először fejét az élet.

A kutatószonda 2018 decemberében érkezett meg a Bennuhoz, amelyről 30 centiméteres felbontású térképet készített, majd két évvel később megközelítette az aszteroidát és robotkarjával mintát vett a felszínéből. Ahogy Kiss elmondta, ez óriási technikai siker is, mert egy 800 millió dolláros eszköz két éven keresztül térképezte fel az aszteroida környezetét, aminek sziklás, kavicsos felszíne megnehezítette a mintavételt. 

Hirdetés

Kiss hozzátette, hogy

ez egy finoman kimért sztori, nem olyan durrbele akció, mint Bruce Willis Armageddonja.

A technika, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/09/28/bennu-minta-aszteroida-osirix-rex-kiss-laszlo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Van-e még ereje a családnak?

A társadalmi és kulturális változások az utóbbi évtizedekben különösen felgyorsultak az internetnek és a globalizációnak …