2021. június 15., keddMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
2021.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Európában is ehető a lisztkukac

Hirdetés

Európában is ehető a lisztkukac

Mennyei illatfelhő szállt a légben, a grillrácson megnyugtatóan sültek a steakek, oldalasok, pácolt húsok. Ismerős látvány és ínycsiklandó szagok, alig vártuk, hogy elkészüljenek, amikor hirtelen egy hegyes botra szúrt, natúr, ropogósra sült zöldsáskát kínáltak fel, nehogy éhen haljak, mire elkészülnek a pecsenyék.

Határozottan állították, hogy jó, kóstoljam csak meg, nem fogok belepusztulni. Nagy levegőt vettem, és beleharaptam. Enyhén sülthal-íze volt, amúgy semmi különösebb. Mindenesetre erősen kellett koncentrálnom, hogy le tudjam nyelni.

IMG 20140906 190913

Fotó: Kovács Róbert / Index

Az efféle szituációk mostantól egyre gyakoribbak lesznek Európában is, miután az EU, a világon elsők között, biztonságos fogyasztásra alkalmas élelmiszernek minősítette a lisztkukacot, a mindenevő bogarak alrendjébe, a gyászbogarak családjába tartozó lisztbogár lárváját. És további rovarokat, csúszómászókat is vizsgálat alá vetettek, köztük a tücsköt és a sáskát is.

Hirdetés

De hogyan kerül mindenféle tücsök és bogár az asztalra?

Erre több okot is felsorolnak. Az egyik legerősebb állítás, hogy fehérjékben rendkívül gazdagok, és messze kevesebb erőforrás felhasználásával, sokkal kisebb területen, kevesebb vízigénnyel, végső soron alacsonyabb károsanyag-kibocsátással lehet őket nevelni, mint a disznókat, marhákat, csirkéket és más haszonállatokat.

Hiába számítanak ezek a jószágok az emberiség fő fehérjeforrásának, tartásuk nem fenntartható. Egy bogárlárva-kolónia jóval kevesebb takarmányt igényel és kevesebb hulladékot termel, mint a háziállatok, ezért ugyanakkora mennyiségű fehérjét gazdaságosabban lehet előállítani például lisztkukacból, mint mondjuk, mangalicából vagy szürke marhából.

Hát jó. Végül is érthetőek ezek a racionális érvek.

Nem is gondolnánk, de a világ nagyobbik felén esznek valamilyen ízeltlábút. Egyes fajokért aggódnak, másokat tenyésztenek: gyászbogárlárva, selyemhernyó, bambuszhernyó, különféle hangyafajták, termeszek, szöcskék.

A pazar lakomákban Kína és Vietnám viszi a prímet. Több százféle rovar szerepel az étlapjaikon. Vietnámban mint afféle street food csemegéket árulják őket botokra szúrva úton-útfélen. Erősen versenyben van Mexikó is.

Nem sokat finnyáskodtak a hollandok, a svájciak, britek, belgák, dánok sem. Már évekkel ezelőtt beengedték a szupermarketek polcaira a soklábú élelmiszereket. Nem szokatlan az sem, hogy arrafelé

egy kiadós tücsökburgerre hívják meg kedvesüket a grál lovagok.

Közép- és Észak-Európa, valamint a volt Szovjetunió viszont eddig nem tanúsított különösebb érdeklődést a bogaras reformkonyha iránt. Magyarországon jogilag egyszerű a képlet: rovart értékesíteni élelmiszeripari céllal illegális. Sőt, vannak olyan politikusok is, akik szerint a rovarevés propagálása nem más, mint a Soros-terv <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/05/11/tucskot-bogarat-beszelnek-a-rovarevesrol/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kitiltják a dolmányos varjakat a budai Várból

Kitiltják a dolmányos varjakat a budai Várból

Hadat üzent a dolmányos varjaknak a Budavári Önkormányzat, méghozzá különös módon: egész egyszerűen kitiltják őket …