2024. július 15., hétfőMa Henrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.07.15. Henrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Emberi maradványokra bukkantak a világ legősibb borában

Hirdetés

Emberi maradványokra bukkantak a világ legősibb borában

A bor nem csak Magyarországon, hanem világszerte az egyik legnépszerűbb alkoholos italnak számít, ami a családi ünneplés elengedhetetlen részét képezi, így nem hiányozhat az asztalról sem. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint hazánkban az egy főre jutó borfogyasztás 18,1 liter volt 2022-ben – az eddigi rekord 1970-ből származik, akkor 37,7 literre volt tehető ez a szám. Már legalább hatezer éve foglalkozik az emberiség bortermeléssel, és még a Bibliában is találni hivatkozásokat rá. A keresztény szent könyvben az áll, Noé ültette el a szőlőt az Ararát-hegy oldalába és készített belőle bort, ám arról megoszlanak a vélemények, hogy pontosan honnan is eredeztethető az ital. A régészeti kutatások szerint Transzkaukáziából indult a borkészítés – ami a mai Törökország, Irán és Örményország területén található – és onnan jutott el Európába, ám vannak olyan vélekedések, hogy a Dél-Kaukázusból, Grúziából származik. 

Egy új, a Journal of Archaeological Science folyóiratban nemrég megjelent tanulmány pedig arról is bővebb tájékoztatást ad, hogy az ősi időkben hogyan használták fel. A kutatás szerint ugyanis rátaláltak a világ legöregebb, folyékony állapotban megőrzött borára, ami még időszámításunk előttről származik, benne egy különös összetevővel: egy férfi maradványaival – bár nem valószínű, hogy a testes bor kifejezés innen származik. 

Ez volt az első alkalom, hogy ilyesmit fedeztek fel

– nyilatkozta José Rafael Ruiz Arrebola, a Córdobai Egyetem vegyésze.

Hirdetés

A borra egyébként véletlenül bukkant rá 2019-ben egy család, akik az otthonukat újították fel a spanyolországi Carmonában. Egy 2000 éves római sírt fedeztek fel, amely egy igazi kincsesbányának bizonyult. Az urnában a csontmaradványok mellett a kétarcú istent, Janust ábrázoló aranygyűrű lapult, illetve közel ötliternyi folyadék. A vegyész úgy fogalmazott, egyáltalán nem számítottak arra, hogy mindezt megtalálják benne, mivel addig az összes urnában csak emberi maradványokat és különféle, temetkezéshez kapcsolódó tárgyakat találtak. Hozzátette, csak a későbbi pH-teszt mutatta ki, hogy az említett folyadék bor volt. Arrebola kiemelte, a vizsgálatok során biomarkereket kerestek, amik olyan kémiai vegyületek, amelyek egyértelműen megmondják, mi az adott anyag.

Hét polifenolt – természetes eredetű vegyületek, amik a gyümölcsökben, zöldségekben, italokban és egyéb élelmiszerekben is előfordulnak – azonosítottak, amelyeket összehasonlítottak az Andalúzia régiójából származó borokkal. Így jöttek rá arra, hogy a folyadék valójában fehérbor, ami kissé elszíneződött az évek folyamán, ám hasonlít a környéken, a Montilla-Moriles borvidéken termelt évjáratokhoz. A Carmonában talált ital pedig meg is döntötte a rekordot – amit előtte egy i. sz. 4. századból származó bor tartott, amelyet szintén egy római sírban találtak meg […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2024/06/24/bor-osszetevo-emberi-maradvany-kutatas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az európai csapvíz is szennyezett, és a palackozott víz is tele van vegyi anyaggal

Nemcsak a napokban mindenkit sokkoló hőség ideje alatt, de a mindennapjainkban is az egyik olyan …