2023. május 31., szerdaMa Angéla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.31. Angéla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Eltűnnek a verebek a városokból, csak találgatjuk, miért

Hirdetés

Eltűnnek a verebek a városokból, csak találgatjuk, miért

Pedig számuk alaposan megcsappant az utóbbi időben, az elmúlt 20-25 évben majdnem felére esett, Nyugat-Európában pedig még ennél is jobban megfogyatkozott a populáció. A házi veréb mezei rokonának, a mezei verébnek például több mint 90 százaléka eltűnt Nagy-Britanniából 1980 óta.  

Már nem tetszik nekik annyira a város

Az egyik legközönségesebb és legelterjedtebb énekesmadár a Földön, és mifelénk is, szinte észre sem vettük eddig ezeknek a szürkésbarna, öklömnyi madárkáknak a jelenlétét, legfeljebb nyugovóra készülődő éktelen lármájukra figyeltünk fel kora esténként a sűrű bokrokból. Vagy a Klauzál téren verébbé változtatott Paraj Vilmos rosszcsont kisfiú verebeknél eltöltött kalandjai juthattak esetleg eszünkbe a Vili, a veréb című, 1989-ben készült rajzfilmből. De hogy megfogyatkoztak volna, nem sokaknak tűnhetett fel. 

Eredetileg a Közel-Keleten és Eurázsiában voltak őshonosak, a mezőgazdaság terjedésével azonban hűségesen követni kezdték az embereket, és letelepedtek közénk. Évezredek óta velünk élnek, és annyira hozzánk szoktak, hogy a 19. század közepére meghódították a fél világot. 

Hogy pontosan miért hanyatlik sok helyen a verébállomány, egyelőre csak találgatják a szakértők. Az biztos, hogy a lovas kocsikat kiszorító autók elterjedése jelenthette számukra az első csapást a 20. század elején, méghozzá első hallásra meglepő ok miatt:

Hirdetés

eltűnt a közterekről egyik kedvencük, a lóürülék, pontosabban az abból kicsipegethető takarmány.

De ezt még túlélték, a rendszeres szúnyogirtás és más vegyszeres rovarirtás, a légszennyezettség vagy éppen az egyre veszteségmentesebb terménybetakarítási módszerek miatt azonban kevesebb élelmet találnak. 

Eddig résen voltak

Felmerült egy másik ok is, méghozzá az, hogy egyre kevesebb helyen tudnak fészket rakni. Nemcsak a városi zöld területek zsugorodtak (márpedig kedvelik a védett sűrű bozótokat, bokrokat), hanem az egyre professzionálisabb épületek miatt is, mivel egyre kevesebb „rést”, ereszt, szellőzőnyílást találnak azokon. Habár nem fenyegeti kihalás, 2010-től kezdődően március 20-a már nemcsak a boldogság világnapja, hanem a fogyatkozó verebeké is. 

Nem is szürkék

Ha eddig nem is gondoltunk bele, a verebek egyáltalán nem érdektelen madarak, sőt, kifejezetten vicces dolgokat művelnek. Először is ők az egyik […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/03/24/eltunnek-a-verebek-a-varosokbol/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meghalt Vajna Zoltán

Meghalt Vajna Zoltán

Vajna Zoltánt május 27-én érte a halál. A tudós 1928-ban született Kolozsváron. Gimnáziumi tanulmányait szintén Kolozsváron …