2022. október 6., csütörtökMa Renáta napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
2022.10.06. Renáta Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Előbb jelentkezhet a demencia annál, aki rosszat álmodik

Hirdetés

Előbb jelentkezhet a demencia annál, aki rosszat álmodik

A legtöbb ember időről időre rosszat álmodik, de a felnőttek körülbelül 5 százaléka hetente legalább egyszer lát rémálmokat – olyan álmokat, amelyek elég nyomasztóak ahhoz, hogy felébredjenek.

A stressz, a szorongás és az alváshiány mind lehetséges kiváltó okok, de a Parkinson-kórban szenvedőkön végzett korábbi kutatások a gyakori nyomasztó álmokat a kognitív hanyatlás gyorsabb ütemével és a demencia későbbi kialakulásának fokozott kockázatával is összefüggésbe hozták.

Annak vizsgálatára, hogy ugyanez igaz lehet-e az egészséges felnőttekre is, Abidemi Otaiku, a Birminghami Egyetem munkatársa három korábbi tanulmány adataihoz fordult, amelyek az emberek alvásminőségét vizsgálták, majd a Guardian szerint hosszú éveken át követték őket. Több mint 600 középkorú (35-64 éves), valamint 2600 79 éves és idősebb személyt vontak be.

Hirdetés

Több rémálommal valószínűbb a demencia

Adataikat statisztikai szoftverrel elemezték, hogy kiderítsék, vajon azok, akiknél gyakrabban fordultak elő nyugtalanító álmok, nagyobb valószínűséggel szenvedtek-e <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/09/21/alvas-alom-demencia-kutatas-tanulmany/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Újabb űrhajósok indultak a Nemzetközi Űrállomásra

Az eredetileg október 3-ra tervezett startot az Ian hurrikán miatt kellett elhalasztani. Húsz éve ez …