2021. június 15., keddMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
2021.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 322,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Elkészült a Ráckevei-Duna-ág olajszennyezéséről szóló film

Hirdetés

Elkészült a Ráckevei-Duna-ág olajszennyezéséről szóló film

Máig nem találják az ismeretlen olajszennyezőket, akik decemberben két alkalommal, először becslések szerint hatezer, majd háromezer liter fáradt olajat engedtek Szigetszentmiklóson a csatornába. Az első adag kifolyt az országosan védett Ráckevei- (Soroksári-) Duna-ágba, és a sok helyen huszonöt centiméteres vastagságban úszó olaj gyakorlatilag elpusztított csaknem kétezer négyzetméternyi életközösséget.

A december 30-i újabb olajszennyezés a parttól öt kilométerre történt, de a gyors beavatkozásnak köszönhetően ez nem jutott ki a csapadékvíz-csatornából az élővízbe.

Több mint tízmillió forintos nyomravezetői díj ellenére sem tudták eddig bizonyítani, kik voltak az elkövetők. Mindenesetre a helyreállítási munkák jól haladnak, és több halfajt telepítettek vissza az úszóláp területére.

A Ráckevei-Duna-ág úszólápjai azért különlegesek, mert csak néhány hasonló képződmény található Európában. Például a franciaországi Rhône folyó torkolatában, de ott az édes és a sós (földközi-tengeri) víz keveredik, ezért különbözik a dunaitól. Itt a növényzet, a nádas, bokrok, fák (többnyire fűzfák) egy vastag, felszíni tőzeglápba eresztenek gyökeret. Olyan, mint egy élő tutaj, ha hullámzik a víz, akkor az egész zöld társulás együtt ring.

Hirdetés

A XIX. századi folyószabályozáskor alakult ki ez a kivételes élettér, a Duna folyását ugyanis több helyen gátak lassították le, emiatt sok hordalék és élő anyag gyűlhetett össze a Dunának ezen a szakaszán. A szigetszentmiklósi úszólápban mindkét partszakaszon mintegy két és fél kilométer hosszan nyúlik el a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2021/05/30/indexen-a-rackevei-duna-ag-uszolap-olajszennyezeserol-szolo-film/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kitiltják a dolmányos varjakat a budai Várból

Kitiltják a dolmányos varjakat a budai Várból

Hadat üzent a dolmányos varjaknak a Budavári Önkormányzat, méghozzá különös módon: egész egyszerűen kitiltják őket …