2023. április 1., szombatMa Hugó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.04.01. Hugó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Életveszélyes lehet a szobalevegő

Hirdetés

Életveszélyes lehet a szobalevegő

A kültéri levegőszennyezésről már régóta köztudott, hogy rengeteg betegséget okozhat az asztmától a tüdőrákig, de a felismerés hatékony szabályozáshoz vezetett, és az elmúlt évtizedekben jelentősen csökkent a károsanyag-kibocsátás a világ nagy részén. A beltéri levegőszennyezésről ezzel szemben lényegesen kevesebb szó esik, pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján 2020-ban 3,2 millió halálesetért felelt, ami nem sokban marad el a szennyezett kültéri levegő 3,5 millió áldozatától – írja a Nature.

Életünk nagy részét zárt terekben töltjük, mégsem figyelünk oda eléggé, milyen ennek a közösen vagy egyedül belélegzett levegőnek a minősége, pedig a koronavírus-járvány is megmutatta, komoly veszélyeket rejt a beltér.

A bent veszélyei

Zárt térben koncentráltan vannak jelen a kinti szennyezett levegő részecskéi és a légúti kórokozók, de a benti levegő minőségét rontják a fa- és széntüzelésű kályhák részecskéi, a gázkazánok nitrogén-oxidjai is.

A fűtésnél szén-monoxid, az építőanyagokból és ragasztókból formaldehid, az épületekből radon szabadulhat fel.

Hirdetés

De nemcsak az épületek, hanem a lakberendezési tárgyak is rejtenek veszélyeket: a szövetek és a bútorok is veszélyes vegyi anyagokat bocsátanak ki, a festékek rákkeltő vegyületeket tartalmazhatnak. A régi, rosszul szellőző, nedves épületek fő veszélyforrásai a penészgombák, amelyek halálos betegségeket is okozhatnak. 

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/02/12/belter-levego-szennyezes-rak-asztma-koronavirus/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az Alzheimer-kór első jelei a szemből kimutathatók

Az Alzheimer-kór első jelei a szemből kimutathatók

Egy graffiti szerint  Ha szemmel mindent el lehetne intézni, az utcákon csak halottak, és terhes …