2020. október 20., keddMa Vendel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 310,00 Ft | CHF: 341,00 Ft
2020.10.20. Vendel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 310,00 Ft | CHF: 341,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Élet lehet a Vénuszon

Élet lehet a Vénuszon

Amerikai-brit-japán kutatócsoport szenzációs felfedezést jelentett be: A Vénusz bolygó légkörében olyan vegyületet fedeztek fel, amely az élet lehetőségére utalhat. A kutatócsoport a chilei ALMA és a Hawaii JMCT rádióteleszkóppal vizsgálta a bolygó légkörét és szokatlan mennyiségben találtak foszfint.

Mi az a foszfin?

Ez a szervetlen vegyület, hivatalos nevén foszfor-hidrogén a Földön is jól ismert. Rendkívül egyszerű szerkezete olyan mint az ammóniáé: egy háromszög alapú piramis csúcsain 3 hidrogén és egy foszfor atom helyezkedik el. Rendkívül mérgező, ezért például kártevő irtásra használják. Azonban a természetben ezt a vegyületet olyan mikrobák termelik, amelyek vígan megélnek oxigénmentes környezetben is.

A felfedezés megdöbbentette a kutatókat, többször is ellenőrizték méréseiket, de minden esetben megerősítették a felfedezést. Bár a bolygó felhőiben alacsony koncentrációban található meg a foszfin, ez a mennyiség nagyságrendekkel magasabb, mint ami a bolygón elvárható.

Illusztrációs kép a Vénusz légkörében található foszfin molekulára

Illusztrációs kép a Vénusz légkörében található foszfin molekulára

Fotó: Eso / NASA

A kutatók először azt ellenőrizték, hogy természetes körülmények között mennyi foszfin képződhet a bolygón. A vegyület egyszerű fizikai folyamatok eredményeként is jelentkezik, megfelelő körülmények között villámcsapások vagy vulkáni tevékenység termeli, de akár a napsütés hatására is létrejöhet. Foszfint találtak már a gázóriások, a Jupiter és a Szaturnusz légkörében is, de ottani fellelésük jól magyarázható a kémiai reakciókkal. De a számítások szerint a Vénuszon megtalált mennyiség csupán tízezred része magyarázható ezekkel a folyamatokkal.

Egy hosszú út kezdete

A kutatók nagyon visszafogottan nyilatkoztak felfedezésükről. Semmiképpen nem tekintik az élet bizonyítékának, de a jelenséget mindenképpen érdemes alaposan kivizsgálni. Ez csupán egy hosszú kutatómunka első állomása.

A helyzet hasonló a 2003-as marsi felfedezéshez. Akkor a vörös bolygó légkörében mutatták ki a metán jelenlétét, ami szintén utalhat akár az élet jelenlétére is. Azóta folyamatosan kutatják a Mars légkörét, de eddig sem megcáfolni sem megerősíteni nem sikerült. Az elmúlt húsz évben a kutatók folyamatosan próbálták megállapítani, előfordul-e metán a Mars légkörében. Tavaly az Európai Űrügynökség Trace Gas Orbiter űrszondája nem bukkant a gáz nyomára, pár hónappal később viszont a NASA azt jelentette be, 

hogy a Curiosity marsjáró metánt fedezett fel a légkörben.

A kutatók először azt várják, hogy független szakértők is megerősítsék méréseiket. A foszfin jelenléte a Vénusz lékkörében rendkívül csekély, egy milliárd molekula között mindössze húsz foszfin molekula található. De ez az érték is tízezerszeresen több, mint ami elvárható. A marsi metán is hasonló mennyiségű volt, mint amennyi foszfint a Vénuszon találtak.

Amit eddig tudunk a Vénuszról

A Vénusz évszázadok óta megindítja az emberiség fantáziáját. Esthajnalcsillagként ragyog az égbolton, és a távcsövek feltalálása után gyorsan észrevettük a hasonlóságokat. Ötven évvel ezelőtt romantikusan úgy képzelték el, mint a föld rejtélyes, felhőkbe burkolózó ikertestvérét. Mivel közelebb van a Naphoz, a sci-fi írók a felszínére buja dzsungelt álmodtak, tele élettel. Úgy gondolták, a Vénusz a Föld forróbb és primitívek változata, magas fákkal és dinoszauruszokkal. Azt is lehetségesnek tartották, hogy lakott bolygóról van szó.

Pedig a Vénusz egy nagyon furcsa hely. Ez az egyetlen bolygó, amelyik fordítva forog tengelye körül. A Vénuszon a Nap nyugaton kel és keleten nyugszik. De még ennél is furcsább az, hogy mennyire lassan forog. Ez az a planéta, ahol egy nap hosszabb, mint egy év. Egy vénuszi év csak 225 földi napig tart, de egy vénuszi nap 241 földi napig tart. Gyorsabban körbe lehetne autózni, minthogy elteljen egy vénuszi nap.

<img […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2020/09/17/elet_lehet_a_venuszon/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Száz év volt, mire összejött egy rendes időjárás-előrejelzés

Száz év volt, mire összejött egy rendes időjárás-előrejelzés

Bizonyára Ön is feltette már a kérdést, ha még nem, mi most feltesszük: miként lehetséges, …