2022. december 2., péntekMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2022.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Ehető-e a kifehéredett csoki?

Hirdetés

Ehető-e a kifehéredett csoki?

A csokoládé kakaóbabból készül, amit fermentálnak és pörkölnek, így jön létre a függőséget is okozó mennyei íz. 

Az átlagos kakaóbab körülbelül fele-fele arányban tartalmaz kakaóvajat és kakaórostot. A kakaóvaj a kakaóbab zsíros része, a kakaórost adja a csoki sötét színét és jellegzetes ízét. A kakaóvaj szerencsére cseppfolyósodik emberi testhőmérsékleten, ez vezet a csoki csodálatos olvadásához a szánkban. A csokit készítésekor melegítik és hűtik, vagyis temperálják, ettől lesz szilárd, fényes és sima.

A kakaóbab héját pörkölése után leválasztják a babhüvelyről, a húsról. Ezután történik a kakaómasszává pépesítés. Ha étcsokit készítenek, akkor csak kakaómasszát használnak, ha tejcsokit, akkor tejet is adnak hozzá. A fehér csokoládé kakaóvajból és tejből készül, a kakaórost elhagyásával.

A csokoládé kifehéredése akkor történik, amikor az édességben lévő molekulák mozogni kezdenek és megváltozik a csoki temperálás hatására kialakult, kristályos szerkezete.

Hirdetés

Ha kicsapódik a csoki cukor- vagy zsírtartalma, más lesz a színe és a felszíne. A zsír kicsapódása esetén a kakaóvaj a csokoládé felületére vándorol hő-, fényhatás vagy helytelen tárolás miatt, és fehér foltok jelennek meg a felszínén. Ha a cukor csapódik ki, a csoki mintha érdessé változna, és finoman pettyezett lesz. Ez akkor történik, ha páradús környezetben van az

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/11/20/csokolade-szerkezet-valtozas-kakao-bab/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Új bagolyfajra bukkantak, de máris veszélyeztetett

Új bagolyfajra bukkantak, de máris veszélyeztetett

Egy nemzetközi tudóscsoport új bagolyfajt fedezett fel a Príncipe-szigeten, amely a közép-afrikai São Tomé és …