2022. január 18., keddMa Piroska napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
2022.01.18. Piroska Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Egyre fogy a nők türelme, ha szóba kerül a válás

Hirdetés

Egyre fogy a nők türelme, ha szóba kerül a válás

A magyarországi válások terén a II. világháborút követően indult meg egy határozottan emelkedő trend, amely 1987-ben érte el csúcspontját, amikor közel harmincezer felbontott házasságot regisztrált a KSH. Napjainkban a negyvenes korosztály a legveszélyeztetettebb, amelyben a nők negyven, illetve a férfiak 43 százaléka dönt a válás mellett. Míg a rendszerváltás környékén csaknem 25 ezer házastársi viszonyt szüntettek meg a bíróságok, addig 2019-ben már csupán 17 600-at. A válások számát sok tényező befolyásolja. A kedvező számok mögött gyakran keserű történetek is felsejlenek, számos pár élhet kutya-macska kapcsolatban kizárólag azért, mert összetartja őket a gazdasági kényszer, a vagyon megosztásának lehetetlensége.

A nőké az utolsó szó?

A hetvenes-nyolcvanas években észrevehetően többet kellett tűrniük a nőknek, és nem csak azért, mert elsősorban a pénz tartott össze sok rossz házasságot. A felek tartottak a szégyentől, a megbélyegzéstől is, különösen a nők, ám ma már a társadalom nem ítéli el a válást. A házasságokban a hetedik év környéke az első kritikus időszak, ami gyakran egybeesik a beiskolázás kezdetével, így napjainkban nem ritka, hogy az első osztályosok 70-75 százaléka elvált szülőkkel rendelkezik.

Ma 71 százalékban a nők kezdeményezik a válást Magyarországon, és utána a megkönnyebbülés a leggyakrabban megjelenő érzés náluk. A házasságátvilágító konzultációkon gyakran kifejezik azt az igényüket, hogy gyorsan érjen véget a procedúra, és megszabaduljanak ettől a tehertől

– mutat rá Herkules Mónika, a SzépenVáljEl Válásközpont projektvezetője.

Hirdetés

Véleménye szerint nehéz meghatározni, hol van az a pont, amikor már nincs visszaút, és ki kell lépni egy kapcsolatból a nő, illetve a gyermek lelki, fizikai egészsége érdekében. Ezért sem lehet határozottan kijelenteni, hogy a mai nők kevesebbet tűrnének, mint nagyanyáik, dédanyáik, bár tény, hogy jobban bíznak az anyagi újrateremtő képességükben, vagyis abban, hogy egyedül is el tudják tartani magukat.

A válást követő megkönnyebbülés, felszabadultságérzés nem csak az elnyomó kapcsolatból kilépő nőknél jelenhet meg. A nők ugyanis jellemzően máshogy dolgozzák fel a válást, ők előtte vannak rosszabb lelkiállapotban, míg a férfiak inkább utána.

A nőknél a lelki jóllét, az önmegvalósítás nagyobb arányban kötődik az érzelmek és a kapcsolatok világához, a rossz párkapcsolat fájdalmait ezért ők élik meg nehezebben. Azok a feleségek, akik válásra szánják el magukat, már egy kiérlelt döntésen vannak túl, és ennek szólhat a megkönnyebbülés

– próbálja megfejteni a hátteret Roboz Gabriella pszichológus. Véleménye szerint hiába jelenik meg a remény és optimizmus, a nők helyzete nem válik könnyebbé a válás után, hiszen stabilitást, biztonságot veszítenek, amelyek főleg a gyerekkel rendelkező nők számára fontosak.

GettyImages-952435332

Fotó: Vladimir Smirnov / Getty Images Hungary

Míg a nőknél újrakezdési esélyt jelent a válás, addig a férfiaknál gyakran totális káoszt és reményvesztettséget. Egy pillanat alatt húzzák ki a lábuk alól a talajt, amire nem lehet felkészülni. Persze alkalmanként az is előfordul, hogy a verbálisan vagy fizikálisan bántalmazott nők hagynak ott csapot-papot, mert véglegesen ki akarnak szakadni az ártó közegből. Ők gyakran még a tartásdíjról is lemondanak szabadulásuk érdekében.

„Az anyagi hátterű kényszer sok esetben ma is megvan a párok között, például azzal, hogy csokot vagy Babaváró kölcsönt vettek fel, amelyek értelemszerűen a válást is nehezebbé teszik. De egész Európában egyértelmű összefüggés mutatkozik a vagyoni helyzet és a válások között, a listát ezen a téren Luxemburg vezeti, ahol a házasságok 87 százaléka bomlik fel, elsősorban azért, mert a felek külön-külön is megfelelő anyagi alappal rendelkeznek” – magyarázza Herkules Mónika.

Társadalmi stigmák

Valószínűleg sokan ismernek olyan nőket a környezetükben, akik a válás során nemcsak a közös lakást hagyják ott a férjnek, de a közös gyerekeket is. Bár a jelenség egyre gyakoribb, úgy tűnik, társadalmi szinten még nem szoktunk ehhez hozzá.

„A társadalom még ma sem tud előítélet nélkül tekinteni arra a nőre, aki hozzájárul ahhoz, hogy a gyermek feletti szülői felügyeleti jogot kizárólagosan az apa gyakorolja, míg fordított esetben ez akár természetes is lehet. Egy nőnek tehát ügyesen kell tálalnia a külvilág felé, ha ezt a döntést meghozta, és ő költözik el a gyermekek nélkül. Elfogadható indokot kell mondania arra, miért ez szolgálja leginkább a gyermekek érdekeit. Akadnak olyanok, akik látszólag belemennek a közös felügyeletbe, aztán fokozatosan egyre kevesebb részt vállalnak a gyermekek neveléséből” – mutat rá egy jelenségre dr. Árokszállási Zsanett ügyvéd.

Hozzá természetesen már csak akkor fordulnak a párok, ha a válás eldöntött tény, a cél tehát nem a kapcsolat megmentése, hanem az osztozkodás.

Ezen a téren egyébként az érintettek többnyire meglepően tájékozatlanok. Az embereknek általában nincs megfelelő mennyiségű információ a kezükben, amelyek birtokában higgadtan körbe tudnák járni, milyen eszközeik, jogi lehetőségeik vannak a válás során. Ennek ellenére egyre jellemzőbb, hogy ma már a férfiak is gyakran ragaszkodnak a közös szülői felügyelethez. Nemcsak praktikus okokból – hiszen így elkerülhetik a gyerektartásdíjat –, hanem azért is, mert valóban jó apukák szeretnének lenni.

Amikor a válás harc is egyben

Sajnos az is sűrűn előfordul, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2021/12/21/valas-felmeres-ksh-valoper-nok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Veszélyes a levegő minősége a Sajó völgyében

Veszélyes a levegő minősége a Sajó völgyében

A meteorológiai előrejelzés alapján a mai napon többfelé – elsősorban a Tiszántúlon – megerősödő szél …