2023. szeptember 29., péntekMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
2023.09.29. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 406,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Egyedülálló terápia segíti a fülzúgástól szenvedőket

Egyedülálló terápia segíti a fülzúgástól szenvedőket

A fülzúgás a népesség átlagosan tíz-tizenöt százalékát érintő, nem önálló betegség, hanem olyan tünet, amit többféle szervi eltérés okozhat. Hátterében fülészeti, idegrendszeri, érrendszeri, belgyógyászati, vagy akár váz-izomrendszeri probléma is állhat, ezért felderítése igen nehéz, de együtt élni vele nem lehetetlen. Az elfogadás, a szorongás, a szenvedés csökkentését tűzte ki célul Dr. Bencsik Beáta és Dr. Szigeti F. Judit, és programjuk sikeres is: a 1,5 éve futó terápiából kikerültek többsége arról számolt be, hogy élete könnyebb lett, a szorongás, a deprimáltság csökkent, a résztvevők hatvanhét százalékánál mérőeszközökkel is igazolható a javulás.

Ahogy Dr. Bencsik Beáta mondja, sok minden okozhatja a fülzúgást, nem csak fülészeti betegség. Az igen szerteágazó okok között – nem is gondolnánk –, de akár nem kellő folyadék bevitel, vérszegénység vagy harapási rendellenesség is állhat. A terápia jellege attól függ, hogy mi lehet az ok. 

A fülzúgás sokszor a hallás romlásával jár együtt, leggyakrabban a 40-60 éves korosztályra jellemző panasz. Egységesen minden fülzúgásra jellemző, hogy negatív érzéseket, szorongást, deprimáltságot, hangulati zavarokat hoz magával.

A terápiákat illetően a pszichoterápia, azon belül a kognitív viselkedésterápia bizonyítottan hatékony, ami a megküzdésben tud nyomatékosan segíteni. Az idegrendszernek szerepe van a fülzúgás megélésében, itt jön be a mentális oldal, itt dől el, hogy mi lesz a megoldás – teszi hozzá Dr. Bencsik.

Dr. Bencsik Beáta

Dr. Bencsik Beáta

Fotó: Németh Kata / Index

Sistergés vagy pulzálás?

De milyen is a fülzúgás?

Van, hogy egy frekvenciát hall valaki, van, hogy állandó sistergést tapasztal, lehet, hogy a saját ereiben pulzáló vért hallja. A zaj jellege, erőssége változó lehet. A hangok skálája, amit a fülzúgástól szenvedők hallanak, szinte végtelen

– mondja Dr. Szigeti F. Judit, hozzátéve:

Az életminőség javítását célzó kezelés 7 alkalomból áll, egyenként 1,5 óra időtartammal.

A fülzúgás időskorban gyakran társul […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/06/04/ful-zugas-pszicho-terapia-relaxacio-elet-minoseg-csoportterapia/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

A matematikus figyelmeztetett: a világot öt férfi miatt fenyegeti pusztulás

A matematikus figyelmeztetett: a világot öt férfi miatt fenyegeti pusztulás

Eric Weinstein matematikus szerint a legtöbb ember nem veszi elég komolyan a fenyegetést, annak ellenére, …