2020. október 20., keddMa Vendel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 310,00 Ft | CHF: 341,00 Ft
2020.10.20. Vendel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 310,00 Ft | CHF: 341,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Egy undorító ízű super-food

Egy undorító ízű super-food

Edward Mellanby 1919-ben speciális táplálással angolkórt tudott előidézni 400 kutyakölyöknél, majd csukamájolaj segítségével sikeresen kezelte őket. Azt hitte, a történtekért a már ismert A-vitamin a felelős, de McCollum

1922-ben laboratóriumi körülmények között igazolta, hogy a kutyákat az angolkórból a D-vitamin gyógyította meg.

Az korabeli embereknek és tudósoknak jó ideig fogalmuk nem volt arról, miért és miben segít a “sárga olaj”, csupán tették, amit hagyományuk őrzött. A norvég tengerpartok közelében az év meghatározott időszakában tömegesen jelentek meg a tőkehalak, melyeket a halásznépek nagy becsben tartottak. A kifogott halak máját hordókba rakták, melyekben a belsőség enyhe melegedés hatására sárga, olajszerű levet eresztett. A folyadékot számos betegség kezelésére és megelőzésére fogyasztották, például egyszerű náthára is kiváló orvosságnak bizonyult.

A boldog békeidőkben patikákban és egyes éttermekben volt kapható, majd a világháborúk során a katonák fogyasztották.

A kommunizmus országaként a különböző ízesítésű, borzalmas szagáról és olajos-konzerves kiszereléséről híres tőkehalmáj fogyasztását nagyon felpörgették; az akkori gyermekek számára csokoládés verzió volt a legfelkapottabb. 1974-ben az Orvostörténeti Levéltár feljegyzései szerint a csukamájolaj szerepét jelentősen felértékelték az akkori orvosok, egészségügyi szakemberek:

KIDERÜLT UGYANIS, HOGY A TŐKEHALMÁJ AZ EGYETLEN TERMÉSZETES TÁPLÁLÉK, MELY A D-VITAMIN MELLETT TOVÁBBI KÉT ESSZENCIÁLIS TÁPANYAGOT, A-VITAMINT ÉS OMEGA-3 ZSÍRSAVAKAT A SZERVEZET IGÉNYEIT TELJESEN KIELÉGÍTŐ MINŐSÉGBEN ÉS MENNYISÉGBEN TARTALMAZ.

GettyImages-1158906915

Fotó: Matthew Horwood / Getty Images Hungary

A szocialista időszakban ez az álláspont szinte egészségpolitikai kérdéssé is avanzsálódott a kutatótársadalomban: “Szeretnénk felkelteni a szakmai közvélemény, de mindenekelőtt az egészségpolitika irányítóinak érdeklődését a csukamájolaj iránt, ami egyedülálló szerepet játszhat mind az egészségünk megőrzésében, mind a gyógyulási folyamatok elősegítésében…” A 2000-es évek elején újabb áttörés következett: szakemberek azt is beigazolódni látták, hogy a csukamájolaj hatásáért elsősorban a D-vitamin felelős, ami a csontanyagcserében játszott közismert hatásán túlmenően meghatározó módon részt vesz a sejtfunkciók szabályozásában is. 

Tálcán kínált egészség

A tőkehalmáj egyik fontos tulajdonsága, hogy nagy mennyiségű D-vitamint tartalmaz. Mivel a hormon számos folyamatot szabályoz és befolyásol, ismerkedjünk meg egyes élelmiszerek D-vitamin tartalmával, illetve a hiánynak kitett kockázati csoportokkal:

[…]


A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/09/17/undorito_izu_csukamajolaj_egy_super-food/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Száz év volt, mire összejött egy rendes időjárás-előrejelzés

Száz év volt, mire összejött egy rendes időjárás-előrejelzés

Bizonyára Ön is feltette már a kérdést, ha még nem, mi most feltesszük: miként lehetséges, …