2023. március 20., hétfőMa Klaudia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2023.03.20. Klaudia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Egy eszköz néhány másodperc alatt diagnosztizálhatja a tüdőgyulladást

Hirdetés

Egy eszköz néhány másodperc alatt diagnosztizálhatja a tüdőgyulladást

A tüdőgyulladás korai, gyors és olcsó diagnosztizálása snagy változást hozhat, ami ma általában drága és időigényes vérvizsgálatokkal, illetve mellkasvizsgálatokkal történik. Ám lehet a betegségnek egy olyan árulkodó jele, amellyel ezek nélkül is diagnosztizálható: ez pedig a köhögés.

A tüdőgyulladásos köhögés ugyanis nem olyan, mint a többi, mivel a betegség a tüdő gyulladásával jár, amely módosítja a hangból származó léghullámot. Az emberek számára elég nehéz észrevenni a különbséget, ám speciális elektronikus berendezések és a folyamatot felügyelő algoritmus segítségével azonosítható.Jin Yong Jeon, a Hanyang Egyetem munkatársa az Amerikai Akusztikai Társaság 183. ülésén most bemutatott egy gépi tanulási algoritmust, amely pontosan ezt teszi: a köhögés hangelemzése alapján azonosítani tudja, hogy egy betegnek tüdőgyulladása van-e.

Hozzátette: a mesterséges intelligencia egyre fontosabb szerepet játszik a betegségek diagnosztizálásában. A kutatócsoport most azt tervezi, hogy a kényelem és az alkalmazhatóság javítása érdekében automatizálják az egyes, jelenleg kézzel végzett folyamatokat.

Ez a fajta technológia a különböző betegségek esetében is nagy hatással lehet a korai diagnózis és beavatkozás elősegítésére.

Hirdetés

Forrás:
https://www.origo.hu/tudomany/20230207-az-ai-pusztan-a-kohoges-meghallgatasaval-diagnosztizalhatja-a-tudogyulladast.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Veszélyben van a természet, mert gyorsul a hegyi erdők csökkenése

2000 óta a hegyi erdők több, mint 7%-a eltűnt, ami nagyobb, mint Texas területe, ezt …