2022. december 2., péntekMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2022.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Egy 17 éves ukrán tini találta fel a taposó aknákat érzékelő drónt

Hirdetés

Egy 17 éves ukrán tini találta fel a taposó aknákat érzékelő drónt

2022 februárjában a 17 éves Igor Klimenko nyolcadmagával leköltözött egy pincébe, hogy túlélje az orosz bombázásokat. Miközben a robbanásokat és az elhúzó harci repülők hangjait hallgatták, a fiatal, mérnöknek készülő középiskolás úgy döntött, visszatér régi drón-projektjéhez.

Klimenko még csak 9 éves volt, amikor kitört a Krími konfliktus, ekkor kezdte tervezgetni a fel nem robbant taposóaknákat érzékelő drón terveit. 

A gyilkos aknák

2020-ban aknák vagy más háborús robbanóanyag-maradványok 7073 embert öltek vagy sebesítettek meg, az összes áldozat 80 százaléka pedig civil volt. Az aknamentesítési gyakorlatok lassúak és veszélyesek: minden 5000. sikeresen eltávolított taposóakna után egy aknamentesítő meghal, kettő megsebesül.

2022-ben Igor visszatért nyolc évvel korábbi ötletéhez, mert segíteni szeretett volna háborúban álló hazájának. Miközben befejezte a középiskolai évet és bujkált a támadások elől, tudósokkal és programozókkal dolgozott a Quadcopter Aknadetektorának tökéletesítésén. A múlt héten a New York-i Clinton Global Initiative rendezvényén Klimenko elnyerte a Chegg.org Global Student Prize- t, ami 100 000 dollárral jár és annak ítélik, aki „hatással van a társadalomra, a tanulásra és társai életére”. Igor azt tervezi, hogy a nyeremény egy részét drónja továbbfejlesztésére fordítja.

Hirdetés

Dan Rosensweig, a Chegg elnök-vezérigazgatója úgy nyilatkozott:

Válság idején innovációra és ellenálló képességre van szükségünk, és Igor elkötelezettsége a globális taposóakna-problémával kapcsolatban valóban inspiráló.

A <a href="https://index.hu/kulfold/2022/09/16/haboru-orosz-ukran-konfliktus-oroszorszag-ukrajna-volodimir-zelenszkij-vlagyimir-putyin-kijev-moszkva/az-ukran-hadsereg-aknakat-es-kollaboransokat-keres-a-visszafoglalt-telepuleseken/" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/10/01/ukrajna-haboru-akna-dron-fejlesztes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Új bagolyfajra bukkantak, de máris veszélyeztetett

Új bagolyfajra bukkantak, de máris veszélyeztetett

Egy nemzetközi tudóscsoport új bagolyfajt fedezett fel a Príncipe-szigeten, amely a közép-afrikai São Tomé és …