2021. május 17., hétfőMa Paszkál napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 290,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.05.17. Paszkál Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 290,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Drakula háza Pécs központjában állt

Hirdetés

Drakula háza Pécs központjában állt

Nem, egyáltalán nem a hollywoodi filmekből ismert, elegánsan öltözködő, fenyegetően  mosolygó, vérszívó vámpírról van szó, akinek oly híres színészek játszották el a szerepét, mint Lugosi Béla, Christopher Lee és Gary Oldman. Hanem Havasalföld (a mai Dél-Románia) szélsőségesen kegyetlen, 15. századi fejedelméről, III. Vladról, akit Drakulának is neveztek. 

III. Vlad képe a tiroli Ambras kastélyban

III. Vlad képe a tiroli Ambras kastélyban

Fotó: Stefano Bianchetti / Getty Images Hungary

Hirdetés

Havasalföld fejedelmei, a Bazarab-dinasztia tagjai csak a magyar uralkodóktól remélhettek támogatást az oszmán hódítás ellen. „Öreg” Mircse (Mircea) fejedelem, aki 1386-tól 1418-ig uralkodott, a magyar Lackfi családból választott feleséget magának. Zsigmond magyar király oldalán vett részt a nikápolyi ütközetben (1396), fia, Mihály pedig az erdélyi vajdával szövetségben harcolt az oszmánok és az általuk támogatott rokona, saját unokaöccse ellen.

A Sárkány

Mircse másik fia, Vlad 1431-ben Nürnbergben kereste fel az akkor már német-római császárrá koronázott Zsigmondot, hogy a segítségét kérje. Zsigmond szívesen fogadta őt, és bevette az általa 1408-ban alapított Sárkány-rend lovagjai közé. E rend tagjai egy sárkányt ábrázoló jelvényt viseltek, ezért Vladot Havasalföldön csak

„Sárkány” Vlad, vagyis Vlad Dracul néven emlegették.

1436-ban sikerült megszereznie a havasalföldi trónt, és felvehette a II. Vlad nevet. Zsigmond halála után a Balkán többi fejedelméhez hasonlóan ő is veszélyes hintapolitikára kényszerült a szultán és a magyar király között. Amikor Hunyadi Jánost támogatta, a szultán foglyul ejtette őt, majd elengedte, de két fiát, (a majdani III.) Vladot és Radut túszként magánál tartotta. 1443-ban II. Vlad (Dracul) visszaszerezte trónját, s bármennyire is aggódott fiaiért, amikor I. Ulászló és Hunyadi János megindította téli hadjáratát, nyolcezer lovas élén csatlakozott hozzájuk. A várnai vereség (1444) után azonban úgy látta, hogy rossz lóra tett, ezért egy időre foglyul ejtette a hazafelé tartó Hunyadit. Ezzel sikerült mindkét nagyhatalmat magára haragítania; 1447-ben Hunyadi támogatásával megdöntötték uralmát, őt magát megölték, s II. Vladislav került a helyére.

A szadista

II. Vladnak (Draculnak) két fia hat éven át oszmán fogságban élt. Egyikük, a Dracula néven is emlegetett Vlad Segesváron született 1428 és 1431 között, az anyja egy erdélyi vagy moldvai nemesasszony volt. A Dracula név (régi román formájában Drăculea), amelyet III. Vlad kapott kortársaitól, s amelyen mindmáig emlegetik, a „sárkány” szóból származik. Az -a/-ea toldalék azt jelenti: fia valakinek. Dracula tehát annyit jelent, hogy Dracul fia. Apja megölése után a szultán Draculának szánta a havasalföldi vazallus fejedelem rangját, s 1448-ban trónra is ültette őt. Vladislav azonban visszatért, s Dracula Magyarországra menekült, Hunyadi János familiárisai közé.

Fejedelemségét a nándorfehérvári győzelemnek köszönhetően 1456-ban foglalhatta vissza. III. Vlad (Dracula) hatalmát azonban számtalan rokona veszélyeztette, akik Isztambulban vagy Erdélyben szőttek összeesküvéseket ellene, s ezért trónra lépését követően máris kivégeztetett több bojárt. A karóba húzás volt a kedvenc kivégzési módszere, egyszer az étkező asztalát is a karók alatt állíttatta fel, hogy alaposan megfigyelhesse áldozatai szenvedését. Kortársaitól ezért megkapta a Vlad Ţepeş (ejtsd: cepes), vagyis Karóba Húzó Vlad nevet.

Vlad a karóbahúzottak és feldarabolt holttestek társaságában étkezik

Vlad a karóbahúzottak és feldarabolt holttestek társaságában étkezik

Fotó: UniversalImagesGroup / Getty Images Hungary

A pécsi háztulajdonos

1462-ben Dracula bátran harcolt az oszmánok ellen, s egy éjszakai támadás során kis híján még a szultánt is sikerült megöletnie. De a túlerő győzedelmeskedett, országa nagy részét elfoglalták, s II. Mehmed szultán Dracula testvérét, Radut nevezte ki fejedelemnek. Dracula nem tett […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/04/12/tudta-hogy-drakula-pecsi-ingatlan-tulajdonos-volt-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Híres állatkerti szökések – loholni kellett a lajhár után

Híres állatkerti szökések – loholni kellett a lajhár után

2020 szeptemberében, hajnalhasadtakor meglépett két kenguru a miskolci állatkertből. Egyikük nem jutott messzire, még a …