2020. július 15., szerdaMa Henrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.15. Henrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Dolgok, amiket a pestisnek köszönhetünk: a brit kocsmák

Dolgok, amiket a pestisnek köszönhetünk: a brit kocsmák

A St Albans-i Ye Olde Fighting Cocks pub üzemeltetői azt állítják, hogy övék a leghosszabb ideje folyamatosan üzemelő brit kocsma (apró szépséghibája a dolognak, hogy jó pár tucat egyéb kocsma is ugyanezt állítja magáról). A harci kakasokról elnevezett ivó jelenleg a brit lezárás miatt elvitelre főző étkezdeként, illetve élelmiszer-házhozszállítást vállaló elosztópontként működik. Azt hihetnénk, hogy a járványhelyzet soha nem látott krízist idézett elő a kocsma – illetve általában a brit kocsmák – életében.

Pedig erről szó sincs. Sőt, valójában, ha nem lettek volna a régmúltban országos kiterjedésű járványok, amelyek a normális élet rövidebb-hosszabb ideig tartó leállását okozták, talán nem is jött volna létre a sokak által kedvelt, és világszerte utánozni próbált brit kocsmakultúra. A Ye Olde Fighting Cocks mostani, közösség-összetartó szerepe egészen a Fekete Halál néven elhíresült 14. századi pestisjárványra vezethető vissza.

A Ye Olde Fighting Cocks kocsma St Albansban

A Ye Olde Fighting Cocks kocsma St Albansban

Fotó: Wikipedia

Amikor 1348-ban lecsapott Dél-Angliára a pestis, az angolok már réges-régen itták a sört. A feljegyzések szerint a normann hódítók ellen elveszített, Anglia történelmében fordulópontot hozó 1066-os hastingsi csatában az angolszászok harcértékét a másnaposság is jelentősen csökkentette. Még az 1215-ös Magna Cartába is beleírták a sör egységesített űrmértékrendszerének igényét.

A Ye Olde Fighting Cocks is több évszázada működött már kocsmaként a fekete halál idején – állítólag, hiszen a legrégebbi italmérési engedélye csak a 18. századra vezethető vissza. Ugyanakkor a középkorban a britek nema kocsmákban fogyasztották a legtöbb alkoholt (sör formájában), hanem több-kevésbé spontán szerveződő tömeges összejöveteleken. Ezeket az ünnepségeket – a rendezvény központi jelentőségű elemére utalva – különféle ale-eknek nevezték, például bride-ale, ahol a menyasszonyt ünnepelték (és vedeltek) vagy a church-ale, amit a templomkertben tartottak (és vedeltek).

Bárki főzhetett otthon sört, és azt árulhatta is,

így bizonyos értelemben majdnem minden paraszti ház italboltként is üzemelt. Ennek azonban a pestis véget vetett. Voltak megyék, ahol a népesség fele elpusztult a fekete halál következtében. Ez drámai munkaerő-hiányt eredményezett – nem volt, aki vessen, arasson -, így a jobbágyság alkupozíciói megerősödtek a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/05/29/dolgok_amiket_a_pestisnek_koszonhetunk_a_brit_kocsmak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Sztálin unokája egy széttetovált amerikai punk

Sztálin unokája egy széttetovált amerikai punk

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Nemrég …