2023. március 31., péntekMa Zalán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 350,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.03.31. Zalán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 350,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / De jó a büdös sajt meg a retek

Hirdetés

De jó a büdös sajt meg a retek

Sajtot már az ókori egyiptomiak is készítettek, de igazán a középkorban kezdtek populárissá válni az európai sajtok, a francia brie, a holland gouda, az angol cheddar vagy az olasz parmezán. A sajt elkészítése, erjesztése fáradságos munka, de a technikák és a módszerek egyre egyszerűsödtek és finomodtak, és 1815. február 3-án végre elkezdte működését az első sajtgyár Svájcban, Gruyères-ben, ahonnan a Gruyère-sajt is származik. Hosszú út vezetett idáig, az első sajtkészítésre valószínűleg Kr. e. 8000 és Kr. e. 3000 között került sor véletlenül, amikor háziasították a juhokat. Feltételezések szerint a Közel-Keleten élő nomádok csodálkoztak rá arra, hogy az állati gyomorból készült tárolóba rakott tej egy idő után aludttejre és savóra bomlott.

A rómaiak  is kitanulták a sajtgyártást, és mint mindent, ezt is tökélyre fejlesztették. A nagyobb római házaknál volt külön sajtkonyha, ahol képesek voltak sajtot érlelni. A középkor idején a szerzetesek voltak nagy sajtrajongók, de a reneszánsz alatt a sajt vesztett népszerűségéből, mert egészségtelennek kiáltották ki. A ma ismert és fogyasztott sajtokat, például a gorgonzolát, a cheddart, a parmezánt, a goudát vagy a camambert-t a késő középkorban vagy még később érlelték a maihoz hasonló ízűre.

Miközben Európában gyorsan terjedt a sajtkészítés tudománya, az amerikai, az afrikai és az ázsiai kontinensen csak lassan vált ismertté, az európai utazóknak hála. 

A „sajtból van a Hold” ötletét 1576-ban a színdarabjairól, verseiről és közmondásgyűjteményéről ismert John Heywood angol író írta le először a Példabeszédek John Heywoodtól (The Proverbs of John Heywood) című könyvében: „A hold újsajtból van.” És ezt akkoriban sokan el is hitték. 

Hirdetés

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/02/03/sajt-kviz-svajc-elso-sajtgyar-camambert/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megvizsgálták a Magyarországon terjedő idegen szúnyogokat, kiderült, hordoznak-e vírust

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) 2019-ben indította el kutatói-társadalmi összefogáson alapuló Szúnyogmonitor projektjét az emberre …