2022. december 7., szerdaMa Ambrus napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 394,00 Ft | CHF: 418,00 Ft
2022.12.07. Ambrus Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 394,00 Ft | CHF: 418,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Csontjainkat durván átalakítja az életünk, lassan eltűnik a könyökünk

Hirdetés

Csontjainkat durván átalakítja az életünk, lassan eltűnik a könyökünk

Csontjaink folyamatosan és dinamikusan változnak életünkben a terheléshez alkalmazkodva. Fiatalkorban az oszteoklaszt speciális csontsejtjei elnyelik a régi vagy sérült csontszövetet, és egy másik sejten, az oszteoblaszton keresztül újjáépül az új csontszövet. Idővel az oszteoklaszt sejtek működése kezd dominálni, és a lebontás irányába tolódik el a folyamat: bekövetkezik a csontok ásványi anyagainak, sűrűségének csökkenése. A csontok állandóan alkalmazkodnak: ha nehéz fizikai munkát végzünk, idővel megerősödnek, ha nem terheljük őket, a csontszövet meggyengül. 

Új dudorok

David Shahar, az ausztrál Sunshine Coast Egyetem tudósa kollégáival több mint ezer, 18–86 éves ember koponyaröntgen-felvételét elemezte. Így figyeltek fel a tüskeszerű „külső nyakszirti kiemelkedésnek” nevezett dudorra a nyak felett – írja a BBC. Minden negyedik, 18–30 éves embernél megtalálták a kiemelkedést, aminek oka Shahar szerint az okostelefonok és táblagépek fölé görnyedés. Előrehajlás közben kihúzzuk nyakunkat, és megfeszítjük, hogy helyén tartsa 5-6 kilós fejünket. A görnyedt testtartás extra nyomással terheli a nyakizmok és a koponya találkozásának régióját, amire a test egy új csontréteg kialakításával reagált.

A régi szép időkben is volt görnyedés, például könyvek fölé, de ma sokkal többet hajolunk a telefonra, mint anno a papírlapokra. 

Hirdetés

1973-ban egy átlagos amerikai körülbelül két órát olvasott minden nap, ma az emberek közel kétszer ennyi időt töltenek […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/11/16/csont-szerkezet-mobil-koponya-rago-izom-allkapocs/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ezzel a trükkel erősíthetjük a bél-mikrobiom komplex védelmi szerepét

Ezek a mikrobiomok békésen együtt élnek egy egészséges testben, sőt, a legújabb kutatások azt mutatják, …