2020. december 5., szombatMa Vilma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
2020.12.05. Vilma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Cesare Borgia: a kalandor és hadvezér, akiről Krisztus képét mintázták?

Hirdetés

Cesare Borgia: a kalandor és hadvezér, akiről Krisztus képét mintázták?

Jézus és Borgia reneszánsz festményei állítólag nem véletlenül hasonlítanak ennyire: Jézust Cesare-ról mintázhatták

Jézus és Borgia reneszánsz festményei állítólag nem véletlenül hasonlítanak ennyire: Jézust Cesare-ról mintázhatták

Rodrigo Borgia, vagy másik nevén VI. Sándor, imádta a gyermekeit és közülük a legbüszkébb a magas, jó kiállású, jóképű és rendkívül intelligens Cesare-ra volt, így talán nem is csoda, hogy Alexandre Dumas állítása óta azt rebesgetik: róla mintázták Krisztus modern ábrázolását. De hát ki is volt Cesare Borgia, és miért lehet oly sokkoló a hívők számára, hogy pont az ő képmása alapján készülhettek el a Krisztus-festmények az 1400-as évek végén és utána is?

Cesare Borgia születésének konkrét időpontja ismeretlen, Hermann Zsuzsanna életrajzi könyve szerint ezt a dátum 1475. szeptember 13-ára, de akár 1474-re is tehető. Az 1474-es dátum azért érdekes, mert 1507-es halálával Cesare pont 33 éves korára tehető… Ami biztos, hogy Cesare Rodrigo Borgia spanyol bíboros (a későbbi VI. Sándor pápa) és Vannozza de Cattanei fiaként látta meg a napvilágot Rómában. Édestestvérei a szintén híres Lucrezia Borgia, Gioffre vagy Goffredo Borgia és Giovanni Borgia. Cesarének volt két féltestvére is, akiknek anyja ismeretlen: Don Pedro Luis de Borja és Girolama de Borja, tehát az elmondható, hogy a papi cölibátust vállalt Rodrigo Borgiának igencsak sok gyermeke volt.

Hirdetés

Rodrigo egyházi karrierjének csak nagyon rövid ideig jelentett kényelmetlen akadályt, hogy az egyébként házas Vannozzától vannak gyermekei, Cesare törvényes származását már ötéves korában pápai bulla mondta ki, a fiú kilencéves korára tucatnyi egyházi hivatallal büszkélkedhetett, tizenöt évesen pedig megtették Pamplona püspökének. Apja egyházi pályára szánta, így Pisában tanult jogot és teológiát, s amikor Rodrigo Borgiát 1492-ben VI. Sándor néven pápává választották, egyik első dolga volt, hogy a 18 éves fiából bíborost kreáljon.

„Nem vagyok én… bíboros”

Cesarénak azonban nem nagyon fűlött a foga az egyházi pályához, olyannyira nem, hogy végül ő volt az első bíboros, aki önhatalmúlag lemondott e tisztségről. Cesare amúgy igazi nőfaló volt (és a nők is imádták őt), azonban nem ez volt az oka, amiért gyűlölte a papi pályát. Egyrészt képmutatásnak tartotta, másrészt házasodni, családot, örököst akart, nemesi rangot kívánt, földet akart szerezni, másrészt vérmérséklete és harcias képességei (egyaránt volt kiváló vívó és remek stratéga is) révén hadvezérré akart válni, nem „ájtatos manóvá”. Nem véletlen, hogy Machiavelli róla mintázta A fejedelem című művét.

Giovanni Borgia nevű öccsét is meggyilkolták, és bár tettesre sosem derült fény, de Cesare-ét tartották a tettesnek. Jellemző a Borgiák hírére, hogy a szóbeszédek szerint a testvérek Lucrezia nővérük kegyein vesztek össze, akivel mind a kett szerelmi viszonyt tartottak fent, de valószínűbb, hogy Cesare féltékeny volt a fényes katonai pálya előtt álló Giovannira – amennyiben tényleg ő volt a gyilkos.

A pápai seregek vezetője

Ami biztos, hogy eleinte Giovanni volt a pápai seregek vezetője és apja, Giovanni halála után Cesare-t nevezte ki erre pozícióra, azzal a nem titkolt céllal, hogy kiirtsa az elhatalmasodott és későbbi maffiákhoz hasonló főnemesi családokat. Ahogy ellenfelei, úgy Cesare sem válogatott a módszerekben: saját kezűleg fojtotta meg, szúrta le, végezte ki ellenfeleit, azt rebesgetik, hogy Forli várának elfoglalása utána Caterine Forza nemesasszonyt és női hadvezért is megerőszakolta.

Hihetetlen ambíciója és harci sikerei révén (melyeket a harcmezőn Leondardo da Vincinek is köszönhetett, ugyanis a híres festő és feltaláló tervezett számára háborús eszközöket), illetve persze apja, a pápa befolyásának segítségével is érte el, hogy a francia udvarba beházasodhatott.

XII. Lajos házasságának megsemmisítése fejében szövetséget ígért VI. Sándornak, aki fiát küldte a bullával a francia udvarba. Itt Cesare elnyerte a navarrai király, III. János húgának kezét (Cesare állítása szerint a házasságot a nászéjszakán nyolcszor hálták el) és elnyerte a Valentinois hercege címet – innen ered Valentino mellékneve. Feleségével két és fél hónapig éltek csak együtt, és sem a nőt, sem a megszületett lányát már nem látta többé soha – az asszony később kolostorban halt meg. Cesare-nak született két törvénytelen gyereke is, a lányból apáca lett, a fiából gyilkos.

Apja házassága utána a pápai és francia csapatok élén Közép-Itáliába küldte, hogy az ottani, elvileg a pápának alávetett, de valójában eredetileg független városokból hozzon létre saját hercegséget. Cesare tehetséges és rátermett hadvezér volt, így 1500 […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/11/07/cesare_borgia_a_kalandor_es_hadvezer_akirol_krisztus_kepet_mintaztak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mennyi esélye van az ly-nak a j-vel szemben?

Béklyó, golyhó, csobolyó, kályha, pulyka, hógolyó. Kölyök esztergályos selypít, a keselyűt ne felejtsd itt. (Röhejes, vagy …