2020. november 26., csütörtökMa Virág napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.11.26. Virág Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Birodalmat építettek, mégsem osztottak-szoroztak sokat a rómaiak

Hirdetés

Birodalmat építettek, mégsem osztottak-szoroztak sokat a rómaiak

Hogyan számoltak a rómaiak betűszámaikkal? Gyorsan lelövöm a poént: sehogy. Merthogy a római számok nem alkalmasak erre. Az egymás fölé írt római számokkal nem lehet számtani műveleteket végezni.

Nem ismerték a nullát sem. A római számrendszer ugyanis additív (balról jobbra leírva összeadjuk a számokat), azaz nem helyiérték-jelölő, így nincs szükség nullára. Persze ha kimondjuk, hogy 2020, mi sem ejtjük ki a nullát, ők le sem írták: MMXX.

Nem érdekelte őket az elvont matematika

Gyerekkorban még ösztönösen használjuk az ujjainkat, aztán gyorsan megtanulunk számológépet nyomkodni velük. Valószínű, hogy a rómaiszám-jelölések is a kézhasználatból erednek. I, amikor egy ujjamat mutatom. A tízes jele onnan jöhetett, hogy rajzoltak egymás mellé kilenc vonalat, majd egy ferde vonallal áthúzták. Később ennek rövidítése lett az X jel. Ennek fele pedig az öt (V), ami az X jel kettévágva. Az M a mille (latinul ezer) szó rövidítése, a C pedig a centumé (latinul száz). Ha nagyon élénk a fantáziánk, akkor ezek kettévágásából megkaphatjuk az L (ötven) és D (ötszáz) betűket.

Hirdetés

A rómaiak gyakorlatias népség voltak, nem különösebben érdekelte őket az elvont matematika. Számaikkal vagyonukat vagy hadseregük létszámát mérték fel, vagy éppen az építészetben használták őket. Éppen ezért bőven elegendő volt nekik összeadni és kivonni, erre pedig teljesen alkalmas volt az általuk használt számformátum.

Ókori római pénzérmék

Ókori római pénzérmék

Fotó: Shutterstock

Törtekkel sem vacakoltak túl sokat

Szorozni csak akkor szoroztak, ha nagyon muszáj volt. Ehhez bonyolult négyzetrácsot használtak: a két számot szomszédos oldalak mellé írták, az egyeseket, tízeseket stb. az átlók mentén szorozták, és a szemközti oldalakon összeadták. Nem tudták viszont osztásra használni a táblázatot, ezért nem is erőltették a dolgot, úgyhogy nyugodtan kijelenthetjük:

a rómaiak nem sokat osztottak.

Törtszámokat sem tudtak igazán jelölni betűikkel, de nem estek kétségbe, egyszerűen nem foglalkoztak velük. Törtrészekre az uncia kifejezést használták, amely valaminek az egy tizenketted részét jelentette. Ezért például az egynegyedet három unciának, azaz három tizenkettednek mondták.

Szerettek földhözragadtan számolni

Számolni azért mégiscsak kellett, ehhez pedig abakuszt használtak. A görög „abax” szó homokkal fedett táblát jelent. Ennek fapados, költséghatékony változata a földre karcolt abakusz volt. Az egyeseknek, tízeseknek, százasoknak oszlopaik voltak, a számokat pedig kaviccsal jelezték.

4000 már túl sok volt nekik

De mi van, ha nagy számot […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/11/15/nem_sokat_osztottak-szoroztak_az_okori_romaiak/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kihalás szélén a kék fadongók

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/11/23/vigyazzunk_a_kek_fadongora/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …