2022. január 19., szerdaMa Sára napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 342,00 Ft
2022.01.19. Sára Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 342,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Be lehet-e zárni a pokol kapuját?

Hirdetés

Be lehet-e zárni a pokol kapuját?

Az eddigi próbálkozások ugyanis kudarcot vallottak, az alvilági hely pedig mindmáig zavartalanul üzemel. Most azonban az asztalra csapott a földi élet jóformán minden szakágában jeleskedő, megjegyezhetetlen nevű türkmén elnök (Gurbanguly Berdimuhamedow), és környezetvédelemre, általános népjólétre és a szemük láttára elégő profitra hivatkozva utasította a tudósokat, oltsák már el végre azt az 51 éve egyfolytában lobogó tűzkatlant.

A geológuskörökben – a közeli kisváros után – Darvaza-gázkráternek nevezett különös jelenséget minden más földi halandó a pokol kapujaként ismeri. Nem egészen természeti (vagy természetfeletti?) erők alkották a pokolnak ezt a bugyrát, ugyanis szovjet geológusok is tevékenyen részt vettek a projektben.

Nem jött be az orosz rulett

Olajat kerestek az akkor még a Szovjetunióhoz tartozó tagköztársaság kietlen vidékén, és 1971-ben találtak is egy reményteli lelőhelyet. A fúrótorony alatt azonban váratlanul beomlott a talaj, a torony pedig egy hetven méter széles és harminc méter mély földgázbarlangba zuhant. Feltörő olajszökőkút helyett pedig földgáz (metángáz) áradt szét a levegőben. Ezért a szakmai stáb puszta elővigyázatosságból nagyvonalú szakmai döntést hozott:

Hirdetés

felgyújtják a krátert, mondván, hogy a benne lévő gáz úgyis csak néhány hétig fog égni.

Pár hétből aztán (eddig) 51 év lett, a földgáz ugyanis csak nem akar kifogyni. Nem is érdemes arra várni, hogy a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/01/13/be-lehet-e-zarni-a-pokol-kapujat-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Veszélyes a levegő minősége a Sajó völgyében

Veszélyes a levegő minősége a Sajó völgyében

A meteorológiai előrejelzés alapján a mai napon többfelé – elsősorban a Tiszántúlon – megerősödő szél …