2021. október 23., szombatMa Gyöngyi napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
2021.10.23. Gyöngyi Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 363,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 340,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Azok vagyunk, amit hallgatunk?

Hirdetés

Azok vagyunk, amit hallgatunk?

Egyáltalán: miért vonzódunk különböző típusú zenékhez? 

Hát azért, mert egy sor kutatás igazolja, hogy a választott zenei műfajok és a személyiségtípusok, jellemvonások között meglepően szoros összefüggés van, vágják rá pszichológusok és zenekutatók. 

Többek között a Cambridge -i Egyetemen, ahol két alapvető személyiségtípust különítettek el, attól függően, kit milyen zene indít be. 

Hirdetés

  • Az empatizátorokat, akik hajlamosabbak az érzelmekre, gondolatokra és érzésekre összepontosítani, és inkább a lágyabb mélyebb gondolatokat kiváltó zenéket részesítik előnyben.
  • És a rendszerezőket, akik a körülöttük lévő világ racionálisabb magyarázatára törekednek, és jobban kedvelik az intenzív, összetett hangzású számokat.

Azt is állítják, hogy az empatizátorok a zene érzelmi tulajdonságaira koncentrálnak, míg a rendszerezők inkább a dal szerkezetére, rétegeire, felépítésére.  

Az vagy, amit hallgatsz?

Vannak kutatók, akik ennél is tovább mennek és bátran kijelentik, hogy zenei ízlésünk sok mindent elárul rólunk, megmutatja, milyen a világhoz való hozzáállásunk, meghatározza, kikkel barátkozunk, hogyan öltözködünk. 

Identitásunk egyik alappillére.

Nem véletlen, hogy ha csak nem elkerülhetetlen, nem szívesen vegyülnek a technósok az operásokkal, a punkrockerek az ABBA -sokkal, a lakodalmas nótázók a free-dzsesszerekkel. 

Nem mindegy az életkor sem: fiatalon a lázadó, kívülálló rock’n’roll menő. Idősebb korban pedig  menetrendszerűen berobog a nosztalgiavonat, tömve azokkal a számokkal, amikre egykor a megállíthatatlanul ráztuk a fejünket, amikhez szép emlékek fűznek, boldog hangulatok kapcsolódnak. És amikre jó eséllyel előbb-utóbb bedobjuk: “azok még igazi zenék voltak”. 

Az is gyakran megesik, hogy egyszer csak megváltozik zenei ízlésünk, és zavarba jövünk, milyen gagyi borzalmakra gerjedtünk korábban. De akármilyen korban is járunk, végső soron saját magunkat határozzuk meg azzal, hogy kiválasztjuk és büszkén hirdetjük, képviseljük kedvenceinket.

Maga a zenék kiválasztása vagyunk mi magunk. 

Ki kicsoda a táncparketten? 

Milyen karaktervonások jellemzik az különböző stílusok rajongóit? Bandáznának-e együtt, megférnének-e hosszabb ideig egy légtérben? 

Erre kérdésre nem kevesebb mint 36 ezer zenefan <a href="https://psychcentral.com/lib/preferred-music-style-is-tied-to-personality#1" id="hyperlink_8fd63fd8cd3e741b820fdb09faed6f3f" rel="nofollow" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2021/09/19/az-vagy-amilyen-zenet-hallgatsz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kigyulladó nadrágok tartották rettegésben Új-Zélandot

Kigyulladó nadrágok tartották rettegésben Új-Zélandot

Az 1930-as években furcsa félelemhullám söpört végig Új-Zéland farmerein. A mezőgazdaságban dolgozók nadrágjai minden előjel …