2020. május 26., keddMa Fülöp napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2020.05.26. Fülöp Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 321,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Az utolsó szovjet pártfőtitkár szerepelt egy Pizza Hut-reklámban

Hirdetés

Az utolsó szovjet pártfőtitkár szerepelt egy Pizza Hut-reklámban

Az utolsó szovjet pártfőtitkár megítélése nem mondható ellentmondásosnak Oroszországban, hiszen szinte egyöntetűen negatívan vélekednek róla az emberek. Az ember, természetéből fakadóan, csak a szépre emlékezik, és az orosz állami propagandagépezet is szorgosan munkálkodik azon, hogy az elmúlt évtizedekben megszelídüljön a Szovjetunió emléke.

Hirdetés

Így a közvélemény azok ellen fordult, akikben a Szovjetunió összeomlásának okát látták – legfőképpen Mihail Gorbacsov ellen. Emiatt a volt főtitkárt a kilencvenes években nem vetette fel a pénz. Bár egyszer-kétszer próbált visszatérni a politikába, alapvetően a partvonalra szorult, és így a bevételei sem voltak kiugrók.

Ezért hiszik sokan azt, hogy még egy vodkához is eladta a nevét – hiszen a Wodka Gorbatschow Németországban még ma is vezető márkának számít. Ez azonban csak véletlen névazonosság, hiszen az ital a cégalapítóról, Leo Leontovics Gorbacsovról kapta a nevét, aki a nagy októberi szocialista forradalom idején menekült el Szentpétervárról, és 1921-ben alapított Berlinben szeszfőzdét.

Ugyanakkor az exfőtitkár nyugaton még mindig ismert és népszerű figurának számított, akivel akár termékeket is el lehetett adni. Ennek ellenére is szürreálisan hat, hogy 1997-ben beleegyezett, hogy egy Pizza Hut-reklámban szerepeljen, amelynek fő gegje, hogy az oroszok kizárólag abban képesek megegyezni Gorbacsov örökségét illetően, hogy ő volt az, aki elhozta a volt Szovjetunióba a pizzázó gyorsétteremláncot.

Névtelen3.png

Fotó: youtube

Valószínűleg Gorbacsov azóta már párszor megbánhatta ezt a haknit (ha még foglalkozik ilyesmivel), hiszen a vele foglalkozó cikkek ritkán hagyják ki ezt a magas labdát, illetve a hírességek legszánalmasabb reklámszerepléseit gyűjtő cikkeknek is kihagyhatatlan ékköve. A reklám elkészültének története azonban sokkal érdekesebb annál, mint a hajdan hatalmas emberek lecsúszásán kárörvendő közönség gondolná.

A kilencvenes évek kész politikai hullámvasútként zajlottak Oroszországban. Gorbacsov és az őt a puccs idején “megmentő” Jelcin kezdetben kerülték a közvetlen konfrontációt, de csakhamar kiásták a csatabárdot. Az elnök sikkasztás vádjával nyomoztatni kezdett Gorbacsov alapítványai után, ami miatt a volt pártfőtitkár még élesebben bírálta utódját, de egyúttal a pénzügyi forrásai is kimerültek. Bár Gorbacsov a rendszerváltás után már nem tudott igazán számottevő szerepet játszani az orosz politikában, az 1996-os választáson azért még elindult, és csúfosan leszerepelt.

0,5 százaléknyian szavaztak rá.

A választás után Jelcin már nem zargatta Gorbacsov érdekeltségeit (bár a vodkaváltozatával valószínűleg szorosabb kapcsolatot tartott fenn, ahogy az az emlékezetes Fehér házi pityókás produkciója során a napnál is világosabbá vált az egész világ számára). Ez azonban a volt főtitkár anyagi helyzetén mit sem javított. 1991-ben 4000 rubeles nyugdíjat szavaztak meg a volt szocialista köztársaságok vezetőinek, csakhogy ezt nem növelték az inflációval – márpedig az infláció a rendszerváltás után csúnyán elszabadult. Így 1994-re

Gorbacsov havi nyugdíja kevesebb mint 2 dollárt ért.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/05/14/mihail_gorbacsov_szerepelt_egy_pizza_hut-reklamban/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az emberiség nagy kérdése: esőben futva vagy sétálva ázunk el kevésbé?

Az emberiség nagy kérdése: esőben futva vagy sétálva ázunk el kevésbé?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! 2005-ben …