2022. május 24., keddMa Eszter napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.24. Eszter Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Az igazi német csodafegyver egy fémtartály volt

Hirdetés

Az igazi német csodafegyver egy fémtartály volt

A Wehrmacht által rendszeresített újító dizájn nem lőtt, nem repült, és nem volt páncélozott, ennek ellenére az ellenfél is azonnal rendszeresítette, sőt a mai napig mindenütt használják. Ismerje meg a marmonkannát!

20 literes üzemanyagkannák: balra régi kivitelű, jobbra 1941-ben készült, Nirona gyártmányú Wehrmacht-üzemanyagkanna

20 literes üzemanyagkannák: balra régi kivitelű, jobbra 1941-ben készült, Nirona gyártmányú Wehrmacht-üzemanyagkanna

Fotó: Wikipédia

A felénk marmonkanna néven ismert, világszerte kedvelt és használt fém üzemanyagtartály a formatervezés egy rejtett legendája. Az elterjedését ugyan a II. világháborúnak köszönheti, elsöprő sikerének titka okos részletek sorában rejtőzik.

Hirdetés

A modern idők modern kannáját a schweimi Müller és társa főmérnöke, Vinzenz Grünvogel tervezte 1936-ban. A német fegyveres erők elvárásai világosak voltak: szerettek volna egy húszliteres kézi tartályt, amiből egy katona el tud vinni két telit vagy négy üreset.

Müller tartálya ezért három fogantyút kapott, de ennél sokkal többet tudott: a nagy kiömlőnyílás és a beleépített levegőztető miatt könnyű volt feltölteni és kiüríteni, és könnyen zárható volt. Tégla formája miatt egymásra pakolható volt, szemben a korábbi, háromszög keresztmetszetű elődeivel. A lekerekített sarkok és az oldalára tervezett bemélyítés miatt azt is kibírta, ha leesett a járműről. A fogantyúk mögötti púpban megtartott levegőnek köszönhetően ráadásul vízbe ejtve sem süllyedt el.

Az eszközt kipróbálták a spanyol polgárháborúban, majd kis módosítással 1937-ben rendszeresítették a német fegyveres erők, és a háborús készülődés jegyében rögtön ezresével kezdték felhalmozni.

Mindenkinek kellett

1939-ben Paul Pleiss amerikai mérnök a német kollégájával közös indiai autós kiránduláson találkozott először a kannával. Az autóval együtt sikerült hazavinnie egyet, és az amerikai hadügyminisztériumhoz fordult vele, ahol azonnal teljes érdektelenség fogadta, végül biztos, ami biztos alapon átvették, és saját szakembereikkel átterveztették. Az amerikai változaton a bemélyítés egyszerű X alakot kapott, a kanna szája menetes és csak csavarkulccsal nyitható lett, hegesztés helyett szivárgásra hajlamos préselt kötés tartotta össze.

A kanna így hitványabb, de tömeggyártásra alkalmasabb és könnyebb lett, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2022/01/16/marmonkanna-jerrycan-2-vilaghaboru-uzemanyag-targy-formatervezes-dizajn/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Felkészülhetünk a legrosszabbra: aranyárban lehet a csoki nemsokára

Felkészülhetünk a legrosszabbra: aranyárban lehet a csoki nemsokára

Mária Terézia és Casanova is csokoládéfüggő volt, a kalandor nemes egyszerűséggel afrodiziákumként használta. Akkoriban azonban …