2022. szeptember 26., hétfőMa Jusztina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
2022.09.26. Jusztina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 416,00 Ft | CHF: 424,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Az idei aszály ízelítőt adott, milyen lesz a jövőnk

Hirdetés

Az idei aszály ízelítőt adott, milyen lesz a jövőnk

Az idei nyár már kis ízelítőt adott abból, milyen lesz a jövőnk. És persze a 2022-es még a legjobb az elkövetkező évek nyaraiból.

Rekordok dőlnek

A magyarországi aszályos periódusok 1990 óta növekednek. Az utóbbi évekre az a jellemző, hogy ritkábban, de egyszerre nagyobb mennyiségű csapadék hullik, ami viszont az egyenlőtlen eloszlás, rossz felszívódás miatt nem tud jól hasznosulni. 

Idén július 24-ig Kecskeméten 146-ból 122 nap száraz volt, amely a teljes tavaszi-nyári félévre átszámítva az eddig legaszályosabb 2003-as évet is felülmúlja. A Másfél fok – Éghajlatváltozás közérthetően szakportál szerint országos átlagban az elmúlt 50 évben nem nőtt az aszályos évek valószínűsége, de az aszály súlyossága igen. A met.hu információi alapján a július utolsó hétvégéjén esett csapadék nem volt elég az országos aszály csillapítására, és sok helyen, ahol 20 mm-nél kevesebb esett, nem tudott átnedvesedni a talaj mélyebb rétege.

A felső, egyméteres talajszint szinte mindenhol kritikusan száraz, a növények számára alig van hasznosítható nedvesség. Az aszály ennek a kis csapadéknak a következtében ugyan többfelé átmenetileg mérséklődött, de hazánk területének bő kétharmad részén most is súlyos vagy nagy fokú aszály tapasztalható.

Hirdetés

Országosan a 12 vízügyi igazgatóságból 10 területén van érvényben vízhiány elleni védekezési készültségi fokozat. A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse, amit a a rendkívüli […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/08/08/aszaly-csapadek-hiany-hoseg-szarazsag-klimavaltozas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vízre bukkantak a Ryugu aszteroidából származó mintában

Vízre bukkantak a Ryugu aszteroidából származó mintában

Az 5,4 grammos mintát a Hajabusza–2 szonda gyűjtötte a Ryugu aszteroidáról. Az elemzést a Science …