2021. április 21., szerdaMa Konrád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.04.21. Konrád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Az év illata az anti-Covid-parfüm lenne

Hirdetés

Az év illata az anti-Covid-parfüm lenne

Mi önnek a húsvét, ha illatként gondol az ünnepre?

1970-ben születtem, így ahogy a korosztályomnak, úgy nekem is a fejemben zsong egy komplett illatkavalkád. Sajnos a nagy ívű közösségi parfümkeverési kísérlet azokban az időkben csak ritka szerencsés alkalmakkor ért jó véget, hiszen általában locsolta egymásra mindenki, amit ért.

Mondjuk a Krasznaja Moszkvát?

Részben, de volt ott más is, nyaralásból hazamentett bolgár rózsaolaj, Pitralon, később Tini Tonik, Alba Regia, Molnár és Moser kölnivíz, és sorolhatnám. Ezek súlyosbítottan művészietlen egyvelegére gondolok. De, ha már itt tartunk, a Krasznaja Moszkvát meg kell védenem, az nem egy rossz brand. Annak csak egy bizonyos terméke jutott el hozzánk, amikor nagy árucsereberében voltunk a Szovjetunióval. A cég egyébként ma is létezik, sőt, bizonyos termékeit megszagolva állítom, hogy ön is meglepődne, olyan jók.

Hirdetés

Akkor konkrét leszek: van-e a keleti blokkra jellemző illatzajból jó élménye?

Ó, rengeteg. Például a nagymamámé, aki egy zseniális stílusérzékkel megáldott háztartásbeli varrónő volt Miskolcon. Nos, az ő vaníliás-krémes nyugati import stikapúder- és rúzsillatát nagyon szerettem, ami kétségkívül kiemelkedett a boltban kapható felhozatalból.

Illatban önnek mi a tavasz?

A hó alól előtörő zsenge növények első kis zöld hajtásának nedvdús illata. Amikor a hóvirág, a jácint, a nárcisz, a téltemető elkezdenek mozgolódni, és erőre kapva előbújnak. Amikor felmelegszik a talaj, és ezt a furcsa, jó szagot behozza egy erősebb szél a pesti Belvárosba.

Hol érezte ezt idén először?

A heteim nagyobbik felét jelenleg Balatonlellén töltöm, ott. Szeretem azt a közeget, jobban is tudok dolgozni, ha illatháttérként ez a nagy, tiszta, nedves légtömeg áll a rendelkezésemre az alkotáshoz. A város most amúgy is veszélyes. Az elmúlt egy évben, amióta a pandémia tart, egyre többen fordulnak meg az üzletemben, de sokan csak az illatok megtapasztalása miatt ugranak be. Azt vettem észre, hogy az emberek annyira vágynak a bizonyosságra, hogy nem ment el a szaglásuk, tehát nem covidosak, hogy személyemben a szakember véleményét kérik.

P  6322

Fotó: Bodnár Patrícia

Kezdett valamit ezzel a felismeréssel?

Jelenleg fejlesztek egy illatmintacsomagot, aktuális munkanevén „Anti-Covid-illatszettet”. Ez a néhány illatból álló szortiment jó lesz öndiagnózisra, másfelől a szaglószervünk edzésére is, annak, aki már átesett a betegségen, és azóta – jellegzetes, gyakori tünetként – részleges vagy teljes szaglásvesztésben él. Tudta, hogy bizonyos illatok tudatos belélegzésével visszaszerezhető a szaglás, ráadásul gyorsabban, mint ahogy az egyébként helyreállna? Míg ha nem trenírozza az ember magát, akár hónapokba is telhet a szaglóképesség visszanyerése, ha ugyan megtörténik egyáltalán.

Mely illatokkal érdemes edzeni?

Az úgynevezett szignifikánsan felismerhető illatokkal, majd onnan haladni a finomabb nüanszok felé. Nem kell parfümbolondnak sem lenni hozzá. Az érzékelés visszaépítésére jók a gyantás fűszerillatok, a kardamom, a szegfűszeg, a fahéj, de a citrus, a kávé vagy a banán, ezek ugyanis azonnal felismerhető, egyértelmű referenciapontok az orrnak.

A Covidot sikerült megúsznia?

Engem eddig háromszor akartak beoltani, ám minden alkalommal lemondtam róla a rászorulók javára. A baj eddig szerencsére, de úgy tűnik, elkerült, vagy legalábbis nem tudok róla, hogy átestem volna rajta, a szaglásommal mindenesetre nem volt egy másodpercre sem gond.

Megelőzésre javasol valamilyen illatot?

Vírus ellen nem csodaszer egyetlen parfüm sem. A vírus túl pici lény ahhoz, hogy a „csakráinkkal” meggátoljuk a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2021/04/05/az-ev-illata-az-anti-covid-parfum-lenne/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nemcsak a távirat szűnik meg, de a vele járó frász is

Nemcsak a távirat szűnik meg, de a vele járó frász is

„Lábam megdagadt. Nem tudtam bevásárolni. Vacsora elmarad.″ Így küldött Orbánné életbevágóan fontos üzenetet udvarlójának Örkény István …