2025. január 16., csütörtökMa Gusztáv napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 411,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 439,00 Ft
2025.01.16. Gusztáv Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 411,00 Ft | USD: 400,00 Ft | CHF: 439,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Az étcsokoládé rendszeres fogyasztása csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát

Hirdetés

Az étcsokoládé rendszeres fogyasztása csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát

Az étcsokoládé rendszeres fogyasztása 21 százalékkal csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát egy BMJ-ben megjelent friss tanulmány szerint – írja a The Guardian.

A tejcsokoládé szerelmeseinek azonban nincs szerencséjük, ugyanis a vizsgálatok szerint a tejcsokoládé fogyasztása idővel összefüggésbe hozható a túlzott súlygyarapodással, ami a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának egyik fő tényezője.

„Az étcsokoládé és a tejcsokoládé hasonló mennyiségű hozzáadott cukrot, zsírt és kalóriát tartalmaz, de a legfontosabb különbség az, hogy az étcsokoládé több kakaót tartalmaz” – mondta a kutatás vezető szerzője, Binkai Liu, a Harvard T.H. Chan School of Public Health táplálkozástudományi tanszékének doktorandusza.

Hirdetés

A kakaó a csokoládé nyers és kevésbé feldolgozott formája, amelyet a Theobroma cacao fáról szüretelnek. A benne lévő flavonoidoknak köszönhetően fokozza az agy oxigénellátását és a kognitív funkciókat. A flavonoidok antioxidánsként is hatnak, és csökkentik a gyulladást, ami ronthatja az olyan krónikus állapotokat, mint a szívbetegség vagy a cukorbetegség.

Bár a tanulmány nem tudta bizonyítani az ok-okozati összefüggést, lehetséges, hogy a kakaóban lévő flavonoidok magasabb szintje lehet az oka a tej- és az étcsokoládé eltérő hatásának.

A heti öt adag a vízválasztó mérték

A tanulmányhoz három hosszú távú vizsgálat adatait használták fel. A vizsgálatban résztvevők 25 éven keresztül négyévente töltöttek ki étkezési kérdőíveket. A kutatók ezután megvizsgálták az étcsokoládé, a tejcsokoládé és a teljes csokoládéfogyasztást több mint 111 000 embernél.

A táplálkozási és életmódbeli kockázati tényezők figyelembevétele után a kutatók megállapították, hogy azoknál, akik hetente legalább ötször fogyasztottak kis adagot (28,3 gramm) bármilyen típusú csokoládéból, szignifikánsan, 10 százalékkal alacsonyabb volt a 2-es típusú cukorbetegség aránya azokhoz képest, akik ritkán vagy soha nem ettek csokoládét.

Amikor azonban a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2024/12/05/etcsokolade-csokolade-cukorbetegseg-diabetesz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kétszeresére nőhet a demencia kialakulásának kockázata 2060-ra

A demencia kockázata sokkal magasabb lehet, mint azt korábban gondolták – állítja egy hétfőn publikált …