2020. szeptember 24., csütörtökMa Gellért napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 338,00 Ft
2020.09.24. Gellért Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 313,00 Ft | CHF: 338,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Az emberiség nagy kérdése: esőben futva vagy sétálva ázunk el kevésbé?

Az emberiség nagy kérdése: esőben futva vagy sétálva ázunk el kevésbé?

2005-ben a Brainiac című népszerű brit ismeretterjesztő tévéműsorban Richard Hammond (Top Gear, The Grand Tour) azt állította, hogy ha sétálunk az esőben, kevésbé ázunk meg, mint ha futnánk. Ezt azzal indokolta, hogy sétálás közben inkább a vállunk és a fejünk lesz vizes, míg futás közben a mellkasunk is, hiszen “nekiszaladunk” a hulló esőcseppeknek.

Hogy ezt bebizonyítsa, összerakott egy elég életszerűtlen tudományos kísérletet, amiben két résztvevőt tetőtől talpig szivacsba öltöztetett, majd az egyik fel-alá rohangált, a másik pedig sétált, miközben vízpermettel locsolták őket. Ugyanakkor indultak, és ugyanakkor álltak meg, és a végeredmény az lett, hogy a futó szivacsruhája több vizet szívott be.

Az internet népe azóta is azon rágódik, hogy vajon korrekt-e a megállapítás, igaz-e az elmélet. Hiszen lehet, hogy egységnyi idő alatt a futó jobban megázik, de a haladás inkább a távolságról szól, amit a futó ember hamarabb megtesz, mint egy sétáló. A kérdés olyan megosztó, hogy az Mythbusters (Állítólag) című műsorban kétszer is letesztelték: az elsővel arra jutottak, hogy sétálni jobb, de mivel a mesterséges eső torzított az eredményen, újrapróbálták igazi esőben, és másodjára már a futás volt a nyerő. A kétféle eredmény nem hozott igazán konszenzust a milliárdokat izgató, rendkívül fontos kérdésben.

A minutephysics ismeretterjesztő YouTube csatornán merőben elvi alapokon gondolkodva úgy fogalmaztak, hogy

nedvesség = (nedvesség/másodperc * az esőben töltött idő) + (méterenkénti nedvesség * megtett távolság)

Tehát a cél az, hogy […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/05/22/tipp_eso_futas_seta/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Két új bébivel 74-re nőtt a kihalás fenyegette jávai orrszarvú példányainak a száma

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/09/21/ket_uj_bebivel_74-re_nott_a_kihalas_fenyegette_javai_orrszarvu_peldanyainak_a_szama/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …