2023. május 31., szerdaMa Zsanett, Janka napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.31. Zsanett, Janka Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Az első csók régebben csattant, mint eddig gondolták

Hirdetés

Az első csók régebben csattant, mint eddig gondolták

Legyünk bár Gödön vagy Pesten, Párizsban vagy Bernben, csókolózni mindenki tud és szeret. Ez a kisgyerekek által „pfuj, gusztustalannak” tartott tevékenység számos pozitív és negatív hatással jár, előbbiek közé tartozik, hogy erősíti a másikkal való érzelmi kötődést, csökkenti a stresszt (mert nyugtató neurotranszmitterek szabadulnak fel az agyban), rávezet a feszültségek és depresszió ellen védő szexuális együttlétre, felpörgeti az anyagcserét, égeti a kalóriákat, és megszilárdítja az immunrendszert – a partner szájában élő baktériumok edzenek minket. Sőt, az igazi csók fokozza a nyál áramlását, ami segít megőrizni a száj, a fogak és az íny egészségét – a nyál anyagai küzdenek a baktériumok, vírusok és gombák ellen.

A veszélyes csók

De ha most vágyakozva gondolunk a Drive liftes csókjelentére vagy a 2002-es Pókember fejjel lefelé lógó ikonikus csókjára, akkor se felejtsük el, hogy a szenvedélyes puszi betegségek terjedését is elősegíti. Kedvez a felső légúti vírusok továbbadásának, a mononukleózisnak, a herpesznek, a bárányhimlőnek, a hepatitis B-nek, a szemölcsöknek. De baktériumok is terjednek csókolózással, például a meningococcusé és a fogszuvasodásé.

A nagy kérdés azonban az, mikor kezdtük ennek a kellemes, de úgy tűnik, csöppet sem veszélytelen szokásnak a gyakorlását. Eddig úgy tudtuk, az első csókfeljegyzés egy indiai kéziratból származik Kr. előtt 1500-ból, de új bizonyítékok kerültek elő, amik szerint már Kr. előtt 2500-ban Mezopotámiában is csókolóztak.

A csókkutatók (micsoda szerencsés állás!) általában kétféle csókot különböztetnek meg: baráti-szülőit és romantikus-szexuális csókot. A baráti csók mindenhol népszerű volt időtől és régiótól függetlenül, de a romantikus csókolózás kulturálisan nem univerzális.

Hirdetés

A kutatások azt […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/05/25/csok-mezopotamia-herpesz-virus-bakterium/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meghalt Vajna Zoltán

Meghalt Vajna Zoltán

Vajna Zoltánt május 27-én érte a halál. A tudós 1928-ban született Kolozsváron. Gimnáziumi tanulmányait szintén Kolozsváron …