2022. május 25., szerdaMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 374,00 Ft
2022.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 374,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Az élelmiszerek és a globális felmelegedés kölcsönhatásai

Hirdetés

Az élelmiszerek és a globális felmelegedés kölcsönhatásai

Két 2021-ben közzétett tanulmány szerint az emberi tevékenység által okozott üvegházhatású gázok globális kibocsátásának egyharmadáért élelmiszereink a felelősek. És nem csak a sokszor emlegetett marhák metán-kibocsátásáról van szó – írja a ScienceNews.

Környezetpusztító élelmiszeripar

Az erdők kivágása a legeltetés és termőföldek kinyerése miatt, a talajvíz szivattyúzása és az egész élelmiszer-ellátási lánc növeli a káros anyag kibocsátást. Új modellezési technikákból kiderült, hogy az egyes lépések, amik a gazdaságoktól a tányérunkig juttatják az ételt, 20-ról 33 százalékra növelik az emissziót. A kibocsátásokért főleg a termelés felelős, de az üvegházhatású gázok növekedéséhez – az élelmiszeriparhoz szorosan kapcsolódó – feldolgozóipar, szállítás, kiskereskedelem és hulladékipar is nagyban hozzájárul.

GettyImages-1388946657

Fotó: Yin Liqin / China News Service / Getty Images Hungary

Egyre több húst esznek

Létezik egy Európai Uniós adatbázis EDGAR (Emissions Database for Global Atmospheric Research) néven, ami minden ország kibocsátó tevékenységét lefedi az energiatermeléstől a hulladéklerakókig, 1970-től napjainkig. Az EDGAR minden gazdasági ágazatra vonatkozóan tartalmazza a kibocsátásokat, de EDGAR-FOOD néven már van egy kísérőadatbázisa is, ami csak az élelmiszerekkel kapcsolatos kibocsátásokat vizsgálja. 

Hirdetés

Az élelmiszerek káros anyag kibocsátását négy kategóriába sorolták: földterület (mezőgazdaság és földhasználati változások), energia (termékek előállításához, feldolgozásához, csomagolásához és szállításához kapcsolódó), ipar (mezőgazdaságban használt vegyszerek és élelmiszerek csomagolására használt anyagok is) és hulladékok (fel nem használt élelmiszerekből) előállítása. Ezek elemzésével kiderült, hogy a nagy fejlett országok (pl. az USA) kibocsátása nem nőtt számottevően az elmúlt 30 évben, a fejlődő országok kibocsátása viszont az intenzív mezőgazdaság, és a nagyobb húsfogyasztás miatt megnőtt. Az EDGAR-FOOD adatbázis szerint Kína élelmiszer-kibocsátása csaknem 50 százalékkal nőtt 1990 és 2018 között, főleg a húsevés divatjának köszönhetően.

Országonként

Az elmúlt évek legnagyobb kibocsátói Kína, Brazília, az Egyesült Államok, India, Indonézia és az Európai Unió. Kína és India esetében a nagy népesség járul hozzá a növekedéshez, Brazília és Indonézia azért került fel a listára, mert az esőerdőik nagy részét kiirtották a mezőgazdaság miatt. 

Az Egyesült Államok és az Európai Unió a <a href="https://index.hu/tudomany/2022/04/26/muhus-mesterseges-hus-novekedes-dohany/" id="hyperlink_ae45ac47fe69340c4b380b2892e41641" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/05/14/elelmiszeripar-metan-klima-valtozas-uveghazhatasu-gazok-kibocsatas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A globális felmelegedés az alvásidőnket is elveszi

A globális felmelegedés az alvásidőnket is elveszi

A  One Earth című folyóiratban publikált  friss tanulmány szerint világszerte alvásproblémákat okoz a globális felmelegedés, …