2022. augusztus 10., szerdaMa Lörinc napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.10. Lörinc Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 395,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Az éjszakai égbolt csodáit most bárki megtekintheti

Hirdetés

Az éjszakai égbolt csodáit most bárki megtekintheti

A projektet két szegedi csillagász, dr. Barna Barnabás (a Szegedi Tudományegyetem munkatársa, a Csillagvizsgáló blog szerkesztője) és Ordasi András (szabadúszó csillagász, tudománykommunikátor, a Chillagász Brand kreatív igazgatója) indította két évvel ezelőtt, hogy a laikusoknak is megmutassák az égbolt csodáit, és kapcsolatot teremtsenek a bemutatóhelyek és az amatőr csillagászok között. Nem is gondolnánk, hányan kémlelik hobbiból, de megszállottan az eget a csodálatos csillagok és égitestek miatt, vagy az idegen civilizációk reményében. És ez a sok magányos amatőr ilyenkor, augusztus első hetében társakra találhat legalább az online térben – Enyingtől Barcsig, Fóttól Pestig.

Toronyházban, parkokban

Két éve 25 helyszín csatlakozott, tavaly már 50, idén ezt is túlszárnyalják: 60 csapat, 85 helyszín és 140 program várja az érdeklődőket. A magyar hobbicsillagászok számát legalább 5000-re becsülik, a velük való kapcsolatfelvételbe augusztus elején a nagy planetáriumok is beszállnak: a Svábhegyi Csillagvizsgáló, a Pannon Csillagda, a Bükki Csillagda, a Bajai Csillagvizsgáló, a Szegedi Csillagvizsgáló. A legérdekesebb talán a legmagasabb szolnoki ház tetején összegyűlő amatőr csapat, akik profi távcsövekkel, igazi közösségi élmény keretében pásztázzák az eget, és bárki csatlakozhat hozzájuk.

Parkokban (Zselici Csillagpark, Hortobágyi Nemzeti Park) és könyvtárakban is sort kerítenek az eseményre (Békés megyei könyvtár, Szentesi könyvtár). Ez utóbbiakban előadásokkal, kvízekkel és távcsövekkel várják az érdeklődőket, a pécsi Zsolnay Negyed planetáriumi bemutatókkal készül. A rendezvény állandó partnerei a Cepheus Amatőrcsillagász Társaság, a SkyGrót Csillagász Társaság és a határon túlról […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Hirdetés

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/08/05/csillagaszat-perseidak-cslllag-hullas-svabhegyi-csillag-vizsgalo/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az idei aszály ízelítőt adott, milyen lesz a jövőnk

Az idei aszály ízelítőt adott, milyen lesz a jövőnk

Az idei nyár már kis ízelítőt adott abból, milyen lesz a jövőnk. És persze a …