2020. július 10., péntekMa Amália napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2020.07.10. Amália Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 354,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Az egyszemélyes, 160 centis első világháborús hadsereg

Hirdetés

Az egyszemélyes, 160 centis első világháborús hadsereg

Henry Johnson 1917-ben belépett az amerikai hadseregbe. Nem tudni, hogy pontosan hány éves volt, de a sereg 1892. július 15-re saccolta a születési dátumát (ennek ellenére akár öt évvel előbb és később is születhetett). A világháború előtti éveiről nem sokat tudunk, de a háborús hőstettéről annál többet.

Hirdetés

A Fekete Halál egy összecsapás során 32 ellenséges katonát sebesített vagy ölt meg,

miközben ő maga több mint húsz sérülést szerzett, mikor egy erdőben éjszaka rajtuk ütöttek a németek.

Johnson Észak-Karolinában született, és tizenévesen New Yorkba költözött, ahol mindenfélét csinált: dolgozott szénbányában, pályaudvari hordárként, de volt sofőr és alkalmi munkás is. Mikor 1917 tavaszán egy újságban azt olvasta, hogy a New York-i Nemzeti Gárda önkénteseket toboroz, azonnal jelentkezett. A 15. ezredbe került, amibe csak feketéket soroztak be.

Ha Amerika Kapitány története az első világháborúban kezdődött volna (és persze igaz lett volna), Johnson a maga  160 centis magasságával és kevesebb mint 60 kilójával tökéletes kísérleti alany lett volna a törékeny katonából mesterségesen létrehozott szuperhős szerepére.

Johnson 1917. június 5-én vonult be a seregbe.

Johnson 1917. június 5-én vonult be a seregbe.

Fotó: Wikimedia Commons

In the army now

A besorozás után Johnson a C századdal egy dél-karolinai kiképzőtáborba került a többi szegregált újonccal. Hiába szolgáltak a szabadságharc óta afroamerikai katonák az amerikai seregben, sokáig nem kaptak olyan minőségű képzést és felszerelést, mint fehér társaik. A kiképzés alatt Johnson leginkább kétkezi munkára volt fogva, nehéz dolgokat kellett cipelnie és latrinát ásnia.

Johnson ezredét átnevezték a 396. gyalogsági ezrednek, és 1918 februárjában átküldték Franciaországba, hogy támogassák a szövetségeseket a németek ellen. A Johnsonékat vezető ezredes, William Hayward nem örült, mikor a katonái a frontvonal közelében is csak kisegítő munkákat kaptak, és elkezdett kampányolni, hogy a fiúk hadd menjenek harcolni. Végül az ezredet hozzácsapták az emberhiányos francia sereghez, és a Harlem Hellfighters (ez lett később a 396. ezred beceneve, mert sok tagja Harlemből származott) csatlakozott a 161. francia hadosztályhoz. Még francia sisakot és zubbonyt is kaptak.

Johnson még amerikai egyenruhában 1918-ban.

Johnson még amerikai egyenruhában 1918-ban.

Fotó: Wikimedia Commons

Az amerikaiak annyit megtanultak franciául, hogy értsék a parancsokat, és a puskák mellé kaptak a machetéhez hasonló bolo késeket is. Johnson és egy bajtársa, Needham Roberts az Argonne-i erdő nyugati részére került, és május 5-én éjfélig ők álltak őrt egy híd mellett. Mikor megérkezett az őket leváltó két katona, Johnsonék inkább a közelben pihentek le, mert nem bíztak a két újoncban.

Azonnal láttam (mármint Needham és én), hogy a minket váltó két katona teljesen zöldfülű. Needhamnek és nekem vissza kellett volna mennünk, de egyszerűen nem tehettük. Ott maradtunk, olyan zöldfülű volt a váltás

– mesélte kelletlenül Johnson egy 1919-ben a New York Heraldnak adott interjújában.

Roberts lemászott az árokba, hogy aludjon egy kicsit, de hősünk inkább ébren maradt, és figyelt. Egyszer csak neszeket, zörgést hallott az erdőből.

Ember, Ember! Most fog rajtunk ütni a világ összes németje és hollandja

– suttogta le az árokban alvó Robertsnek.

Idegek, csak ideges vagy. Senki nem fog ma este lerohanni senkit

– morogta vissza Roberts. Ennek ellenére Johnson továbbra is úgy érezte, hogy a németek és a hollandok a bozótban várják, hogy elbóbiskoljon, így inkább felkészült egy esetleges támadásra.

Szóval szereztem egy kupac gránátot. Összeszedtem összesen 31 kézigránátot, és magam mellé raktam őket. Magamhoz vettem 31 tárnyi lőszert is, a francia fajtát, és minden tárban három volt. Mindeközben végig hallottam, ahogy azok a hollandok egyre közelebb és közelebb zörögtek. »Ember«, mondtam Needham Robertsnek, »jobb, ha minél előbb felkelsz, különben soha többé nem kelsz fel!«

Az összecsapás

Hajnali kettőkor Johnsonék elküldték a zöldfülű váltást aludni, és elkezdték behajigálni az erdőbe a gránátokat. Mikor ez se vetett véget a zörgésnek, a két katona úgy döntött, elegük van, és felmásztak a sánc tetejére. Fent leguggoltak, a biztonság kedvéért elhajítottak néhány gránátot, előrementek egy kicsit, majd újra leguggoltak. Így haladtak folyamatosan előre.

Ahogy ott guggolok egy kráterben – Needham valahol máshol kuporgott – hallom, hogy egy holland jó angolsággal azt mondja, hogy »Ott az a fekete ilyen-olyan fattya!«, szidalmazott engem. »Megölni!« , mondta az a hollandus. »Ember«, kiabáltam vissza, »ha öldöklés lesz, nem én leszek megölve.«

Johnson elkezdett lövöldözni a holland felé, és ahogy ellőtte a 31 tárát, megpróbálta a francia puskáját megtölteni egy amerikai tárral. A kettő nem passzolt, a puska használhatatlanná vált. Ott ült, körbevéve a világ összes németével és hollandjával, lőszer nélkül.

Szóval mit csináltál, Henry?

– kérdezte a riporter?

Azt kérded, mit csináltam? Előhúztam a jó öreg francia bolo késem, azt csináltam. »Gyere te Kaiser, gyere te koronaherceg«, mondtam, és nem guggoltam tovább hanem belerohantam a sötétbe. Találtam egy kövéret, azt megböktem a jó öreg francia bolommal, oszt nyögött egyet és meghalt. Egyszer leterítettek, és akkor kaptam a sebet a kezemre, de tudtam, hogy Hayward ezredes ezrede a legjobb a háborúban, én meg ahhoz tartoztam, tehát le tudom nyomni őket. Szóval megöltem, amelyiket tudtam, a többit meg megsebeztem. Ennyi

– zárta Johnson az elbeszélést.

Johnson az összecsapás elején <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/06/14/henry_johnson_elso_vilaghaboru_franciaorszag_usa_argonne-i_erdo_tortenelem/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Az amerikaiak, a kozákok és a németek együtt mentették meg a lipicai ménest

Az amerikaiak, a kozákok és a németek együtt mentették meg a lipicai ménest

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Az …