2023. október 2., hétfőMa Petra napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2023.10.02. Petra Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Az egyik legőrültebb médiakamu: a banándrog

Az egyik legőrültebb médiakamu: a banándrog

Az 1960-as és 1970-es évek pszichedelikus zenei és művészeti hullámai között felbukkant valami nagyon furcsa: a bananadin, egy kitalált pszichoaktív anyag, amelyet állítólag banánhéjból vontak ki. A szer receptjét eredetileg a Berkeley Barb amerikai underground magazinban tették közzé 1967 márciusában, és Gene Grimm írta a banánhéjból kivont tudatmódosító anyag titkos receptjét. Ugyanebben a számban egy olvasói levél is fokozta a banán iránti érdeklődést, amely azt állította, hogy rendőröket látott egy Berkeley-ben található banánstand körül.

banán

Fotó: Index

Mi van a banánnal?

A kamu banándrog ötletének elterjedését valószínűleg Donovan egy évvel korábban megjelent Mellow Yellow című száma inspirálta, és a tömegek vágya egy olcsó kábítószerre.

Amikor a hippikorszak fiataljai új utakat kerestek a megvilágosodáshoz, William Rorabaugh történész szerint a pénzszűke vezette el őket a banánhéj kaparásához. A The East Village Other kiadóhivatalaiban kezdődhetett a dolog, amikor a lap szerkesztői az LSD és a szerotonin agyi kapcsolatairól vitatkoztak, azon töprengtek, valami természetesebb anyag is lehet-e ugyanilyen hatással, és a banánhéjra szavaztak.

IGEN, VALÓBAN VAN BENNE SZEROTONIN, DE EZ TÚL KEVÉS AHHOZ, HOGY HASSON IS A SZERVEZETRE.

1967 elején a skót dalszerző és énekes, Donovan dala felbukkant az Egyesült Államokban is, és sokan azt hitték, a banánhéj elszívásáról szól az

Electrical banana / Is gonna be a sudden craze / Electrical banana / Is bound to the next phase – (Elektromos banán / Hirtelen őrület lesz / Elektromos banán / Jön a következő fázis)

szöveg.

És elindul a banánmánia!

A fiatalok elkezdték vásárolni a sárga bumerángot, de a csúcspont a „Musa sapientum bananadine” kinyerésére szolgáló recept közzététele volt William Powell The Anarchist Cookbook című […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2023/06/02/banan-drog-hippi-kultura/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Még több állat került a kihalás szélére

Még több állat került a kihalás szélére

Hiába az erőfeszítések, az állatok kihalása a briteknél is (ahogy feltehetőleg mindenhol) intenzívebb ütemben zajlik, …