2020. május 25., hétfőMa Orbán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2020.05.25. Orbán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 349,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Az aranybuzogány, a bordélyház és a két levágott láb rejtélye

Hirdetés

Az aranybuzogány, a bordélyház és a két levágott láb rejtélye

Ausztrália Victoria államának törvényhozása sok mindent átvett a brit parlamenti kultúrából: II. Erzsébet az államfő, őt képviseli az állam kormányzója, és a törvényhozás két házból áll. Az ausztrálok azonban nem csak az unalmas adminisztratív részeket másolták le, hanem a szimbolikus ceremóniákat is. Ilyen például a bazinagy arany(ozott) buzogány, amit körbehordoznak az ülésnapok megnyitásaként.

A mai főváros megalapításáig az ausztrál törvényhozás a victoriai Melbourne-ben ülésezett. Miután átköltöztek Canberrába, az épületben Victoria állam parlamentje működik. Az első buzogány arannyal bevont fából készült, a második már ezüstből és aranyból volt.

1891-ben a Melbourne-i csatorna lángra kapott, a várost elöntötte a víz, majd sáskajárás sújtotta a helyieket. 1891 lehetett a melbourne-iek 2020-a. De nem csak természeti katasztrófák zúdultak a városra: október 9-én, pénteken egy hosszú ülésnap után a buzogány őrei elzárták az ereklyét a dobozába, nem tudván, hogy utoljára látták a másfél méteres, 7,5 kilós szimbolikus fegyvert.

Hirdetés

Másnap reggelre a doboz ugyan zárva volt, de a buzogánynak már csak hűlt helyét találták.

A házelnök csak négy nappal később, kedden értesítette a képviselőket, hogy eltűnt az ereklye, a rendőrségnek pedig csak szerdán küldték el a buzogány leírását. Míg a rendőrség teljesen eredménytelenül nyomozott, leporolták a régi, aranyozott fabuzogányt, és mint ha mi sem történt volna, az élet ment tovább.

Egészen addig, míg a Sydney Bulletin be nem lengette a bordélyházas pletykát, ami aztán bejárta a nemzeti sajtót. Az eredeti bulvárcikk szerint néhány képviselő (köztük kormánytagok) az ülés után bent maradtak a parlamentben, és buliztak egy nagyot, ráadásul az utca túloldalán lévő vöröslámpás negyedből is beugrott a partira néhány lány.

A cikk szerint a képviselők kivették a buzogányt a dobozából, és átvitték az egyik bordélyházba, ahol a lapok szerint nem pontosan a rendeltetésének megfelelően használták. Egy meg nem nevezett szemtanún kívül semmilyen bizonyíték nem támasztotta alá a történetet, de a nép érdeklődését így is sikerült felkelteni (csak gondoljanak bele egy hasonló sztoriba a magyar parlamenttel). 1893 januárjában a parlament három órán át vitatkozott arról, hogyan kéne reagálni a – nyilván hazug – állításokra. A Ballart Courier egyik cikke már a parlament bezárását követelte, hogy az erkölcstelenség ne válhasson a politika részévé.

A képviselők fele úgy érvelt, hogy mivel a vádak nevetségesek és megalázóak, nem szabad rájuk reagálni, míg a másik felük szerint a vádak olyan degradálóak, hogy azonnal reagálniuk kell rájuk. Abban természetesen teljesen egyetértettek, hogy a vádak alaptalanok.

Végül behívták a Ballart Courier kiadóját, hogy megmagyarázhassa tetteit. Az idős Robert Clark pár nappal később bebotorkált, és füléhez illesztette a hallókürtjét, elmagyarázták neki a problémát. Amikor Clark megértette, azonnal tagadta, hogy valaha látta volna a saját újságában megjelenő cikket, majd visszavonatta az írást és kiadott egy bocsánatkérést.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/05/21/ausztralia_parlament_tortenelem_rejtely_nyomozas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Amerikában van egy országút, amire nem mehetnek autók

Amerikában van egy országút, amire nem mehetnek autók

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Ha …