2021. január 16., szombatMa Gusztáv napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2021.01.16. Gusztáv Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Az amerikaiakhoz átállt KGB-vezető, aki nem csinált titkot a módszereiből

Hirdetés

Az amerikaiakhoz átállt KGB-vezető, aki nem csinált titkot a módszereiből

Jurij Bezmenov, a volt KBG-ügynök, aki figyelmeztette az USA-t a Call of Duty: Black Ops Cold War trailerében (Forrás: Activision)

Jurij Bezmenov, a volt KBG-ügynök, aki figyelmeztette az USA-t a Call of Duty: Black Ops Cold War trailerében (Forrás: Activision)

Fotó: Matthew Byrd

Bezmenov neve még az idén, nyár végén merült fel ismét, egészen konkrétan a Call of Duty: Cold War című videójáték trailerében, amely nemrég jelent meg.

A trailerben egy 1980-as évekbeli régi videófelvételt láthatunk, amelyben egy napjainkban már ismeretlen férfi megdöbbentő dolgokat magyaráz az úgynevezett szovjet „aktív intézkedésekről”, amelyek az USA fokozatos gyengítésére és megtörésére irányuló cselekvések komplexusát alkotják. Ez a személy nem valamilyen színész, hanem Jurij Bezmenov, a KGB „árulója”, aki egy 1985-ös interjúban beszélt az Egyesült Államoknak arról a pszichológiai háborúról, amelyet a szovjetek folytattak az amerikaiak ellen.

Hirdetés

Jurij Bezmenov 40 évvel ezelőtt népszerűsége csúcsán volt. Nyíltan beszélt arról, hogyan konspiráltak a szovjet kémek az USA elleni politikai és ideológiai háborúban. Szavaival nemcsak akkoriban sokkolta a világot, bőven találunk párhuzamokat napjaink eseményeivel is.

Bár a trailer ezt állítja, arra nézve nincs konkrét információ, hogy Bezmenov figyelmeztette volna az amerikaiakat a Perseus fedőnevű szovjet kém behatolására az amerikai hírszerzőhálózatba. Ez a titokzatos kém (aki a játékban is szerepel) – ha valaha is létezett – a negyvenes években a Manhattan-projekt keretében dolgozott, és állítólag ő lopta el az atombomba első terveit a szovjetek számára.

Ugyanakkor, amiről viszont Bezmenov tényleg beszélt, azok az „ideológiai felforgatásként” ismert módszerek voltak, amelyeket a KGB más országok destabilizásához, leigázásához használt. Ezek a leleplezések az 1980-as évek végén sokkolták az amerikai társadalmat, és természetesen a CIA és a nemzetbiztonsági szakemberek alaposan foglalkoztak velük, de talán mégsem eleget, mert párhuzamokat napjainkban is találunk az „aktív intézkedések” lépéseihez…

Jurij Bezmenov fiatalon (Forrás: YouTube)

Jurij Bezmenov fiatalon (Forrás: YouTube)

Menekülés a szovjetektől

Mielőtt azonban megnéznénk, miket állított a volt KBG-főnök a nyolcvanas években, érdemes kicsit visszanézni korai éveire. Bezmenov nem panaszkodhatott a Szovjetunióban töltött életére. Mivel egy magas rangú katonatiszt fia volt, minden út nyitott volt előtte. Azonban már fiatalkorában igencsak csalódott a kommunista valóságban, már ekkor felismerte, amit később a „Szerelmes levél Amerikába” című könyvében papírra is vetett:

A marxizmus-leninizmus ideológiája abszolút hamis rendszer, amely nem jár semmilyen előnnyel, az általa ígért „munkavállalói paradicsom” hazugság.

Amennyire utálta Bezmenov a kommunizmust, annyira nagy Távol-Kelet-rajongó volt, korai életét ennek a régiónak szentelte, és miután elvégezte a Moszkvai Állami Egyetemet, ahol India nyelveit, kultúráját és történelmét tanulmányozta, ebben az országban vállalt fordítói, majd később újságírói munkát. Abban az időben vette fel a KGB is…

De hogyan történhetett, hogy a rezsim ekkora ellensége és a „szabad világ” hatalmas csodálója csatlakozott a szovjet titkosszolgálathoz? Bezmenov ezt ezekkel a szavakkal indokolta:

Egy szovjet újságíró akkoriban nem mondhatott egyszerűen nemet a KGB-nek. Ha életben, szabadon akart maradni, folytatni a karrierjét és külföldre utazni, egyszerűen együtt kellett működnie a KGB-vel, vagy el kellett szenvednie ellenállása negatív következményeit.

A másik ok az volt, hogy remélte, valamilyen módon ki tudja játszani őket, addig folytatva a „játékot”, amíg tisztábban átlátja, mi legyen a következő lépés.

Jurij Bezmenov így tehát KGB-ügynökként hamarosan visszatért Indiába, ahol egy szovjet nagykövetségen dolgozott sajtótisztként, de valójában részt vett az ország szovjet befolyási övezetének megteremtésében, a helyi tisztviselők megvesztegetésével, korrupciójával és zsarolásával foglalkozott, illetve megpróbált bejutni a az indiai politikai elit belső köreibe.

Bezmenovot még az újdelhi nagykövetség titkos, úgynevezett Kutatási és Ellenpropaganda Csoportja egyik osztályának vezetőhelyettesévé is kinevezték. Azonban mégis úgy döntött, hogy elég volt a Szovjetunióból, és átáll az amerikaiakhoz.

1970. február 8-án hippi álruhát vett fel, és egyszerűen lelépett, hogy aztán később Tomas Schuman néven Kanadában jelenjen meg az új identitását használva, amelyet a CIA-tól kapott. Később, az 1980-as években az Egyesült Államokba költözött.

„Ideológiai felforgatás”

Új hazájában Bezmenov nagy népszerűségnek örvendett számos interjújának, könyvének és cikkének köszönhetően, amelyekben – mint mondta – megpróbálta ráébreszteni a nyugati lakosságot „a szovjet rendszer realitására” és arra az ideológiai felforgatásra, melynek módszereit a Call of Duty trailerében is konkrétan kielemezte.

Ennek a szovjetek által vezetett pszichológiai hadviselésnek a volt KGB-ügynök szerint a célja […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/11/23/az_usa_a_kbg_arnyekaban_volt_ki_volt_jurij_bezmenov_es_miert_lehet_erdekes_napjainkban_is_figyelmeztetese/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meredek a legrégibb extrém sport, mégis kevesen halnak bele

Meredek a legrégibb extrém sport, mégis kevesen halnak bele

Amikor a gyerekek először találkoznak labdával és eldobják-rúgják, boldogan szaladnak utána, mert olyan mintha élne …