2023. május 31., szerdaMa Angéla napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
2023.05.31. Angéla Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 370,00 Ft | USD: 346,00 Ft | CHF: 382,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Az Alice Csodaországban szindróma titkai

Hirdetés

Az Alice Csodaországban szindróma titkai

Az Alice csodaországban szindróma (AIWS) fő tünete, hogy a világ és a test érzékelése torzul, ahogy Lewis Carroll főszereplőjének, az 1865-ben megjelent regénynek a hősnőjével is történt, aki egy varázsitaltól összemegy, majd egy mágikus ételtől megnő. Állítólag Lewis Carroll is átélt ilyen érzékcsalódásokat erős migrénes fejfájásai miatt. De vannak, akik úgy vélik, ő is az akkor még nem definiált Todd-szindróma áldozata volt – olvashatjuk a BBC-n.

A szindróma okai máig ismeretlenek, de valószínűleg ahhoz kapcsolódnak, ahogy az agy értelmezi a világot. Miért történik a látás- és időtorzulás, amikor a betegek akár nem létező végtagokat észlelnek magukon, másokon, vagy zsugorodó, kinövő testrészeket, vagy túl gyorsnak, extrém lassúnak érzékelik a többi ember mozgását, esetleg a beszédüket hallják természetellenesen szaporának vagy vontatottnak? 

Az érzékelés titkai

Az érzékszervek tapasztalataink alapján fordítják le nekünk a világ jelzéseit, ezért mindannyiunknak saját, egyedi valósága van.

Hirdetés

Az észlelés nem csupán a látás, hallás, érzés, ízlelés vagy szaglás passzív folyamata

– mondja Moheb Costandi londoni idegtudós és író, aki az Alice Csodaországban szindrómát is tárgyalja Body am I című könyvében. Az észlelés módja befolyásolja cselekvésünket, de a cselekedeteink is hatnak az észlelésünkre. A percepció azonban zavaros lehet hallucinációk, illúziók miatt, ilyenkor irreálissá válik a világ. 

A múltban az Alice Csodaországban

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/03/30/alice-todd-szindroma-agy-eszleles-torzulas-lewis-carroll/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meghalt Vajna Zoltán

Meghalt Vajna Zoltán

Vajna Zoltánt május 27-én érte a halál. A tudós 1928-ban született Kolozsváron. Gimnáziumi tanulmányait szintén Kolozsváron …