2021. augusztus 4., szerdaMa Domonkos napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
2021.08.04. Domonkos Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Amikor brit bulvárlap követelte a trianoni béke revízióját

Hirdetés

Amikor brit bulvárlap követelte a trianoni béke revízióját

A két világháború közötti magyar külpolitika legfőbb célkitűzése az igazságtalan trianoni határok módosítása, a revízió volt. Ennek sikeres megvalósítására csak 1938-tól kezdődően, német és olasz támogatással kerülhetett sor. Kevéssé ismert, de egy bő évtizeddel korábban, 1927-ben már felsejlett a revízió reménye, amikor egy brit sajtómágnás, Lord Rothermere a Daily Mail című lapban a trianoni békediktátum igazságtalanságáról és a magyar határok tarthatatlanságáról írt. A cikk nagy reményeket ébresztett a magyar közvéleményben és komoly lökést adott a hazai irredenta szervezkedéseknek. A következőkben azt kívánjuk bemutatni, mit tartalmazott Rothermere Magyarországról szóló cikke, milyen okokkal magyarázható az írás megszületése és hogy milyen politikai következményekkel járt annak publikálása.

Lord Rothermere (j), a Daily Mail brit lapmágnás elnöke és Lord Burnham (b) a Daily Telegraph-tó1955-ben, Londonban

Lord Rothermere (j), a Daily Mail brit lapmágnás elnöke és Lord Burnham (b) a Daily Telegraph-tó1955-ben, Londonban

Fotó: Hulton Deutsch / Getty Images Hungary

A kisantant szorításában

A trianoni békediktátum 1920-ban traumatizálta a magyar társadalmat, a közvélemény felháborodását pedig fokozta az a tény, hogy a területcsonkítással korántsem ért véget Magyarország megbüntetése. A lehetséges revíziós törekvések megelőzése érdekében 1921 júniusáig a szomszédos (utód)államok, Csehszlovákia, Románia és Jugoszlávia kétoldalú szerződésekkel egy tömböt hoztak létre hazánk elszigetelésére. Megszületett a kisantant, amely az európai nagypolitikában is igyekezett ellehetetleníteni a háború utáni Magyarország kapcsolatépítési kísérleteit, megpróbálta például megakadályozni hazánk felvételét a Népszövetségbe.

Hirdetés

Ennek okán Bethlen István kormánya aligha foglalkozhatott érdemben a békediktátum revíziójával. Sokkal inkább arra törekedett, hogy kitörjön a szomszédos államok szorításából.

„Magyarország helye a Nap alatt”

Ebben a szituációban a magyar közvéleményt ámulatba ejtette a hír, hogy 1927. június 21-én az egyik legnagyobb példányszámú brit lap, a Daily Mail a trianoni békediktátum igazságtalanságáról írt. A cikket maga a laptulajdonos, Harold Sidney Harmsworth, Rothermere lordja jegyezte. A Magyarország helye a Nap alatt. Igazságot Közép-Európának! címet viselő írás arra a vezérgondolatra épült, hogy az első világháború után meghúzott térségbeli államhatárok egy újabb háborús konfliktust idézhetnek elő. Annak érdekében, hogy olvasói értsék a probléma súlyát, Lord Rothermere a közép-európai területi vitákat Elzász-Lotaringia esetével állította párhuzamba, amely tartományokért a franciák és a németek a kora újkortól kezdve háborúk sorozatát vívták.

A Daily Mail cikke az antant hatalmakat csak enyhe kritikával illette. Lord Rothermere szerint

a szövetséges hatalmak államférfiai maroknyi csoportjának vállára [nehezedett] a világtérkép átrajzolásának feladata,

akik elsősorban Németországra koncentráltak, és kevéssé figyeltek a néhai Osztrák–Magyar Monarchia bonyolult etnikai viszonyaira. Ugyanakkor tényként állapítható meg, hogy

a különböző szerződésekben az igazságosság néha áldozatul esett a mohóságnak, aminek az lett a következménye, hogy Közép-Európa nagy része ma nagyon ingatag egyensúlyi állapotban, teljesen balkáni körülmények között él.

Rothermere különösképpen a magyarok helyzetét emelte ki, akik közül 3,5 millióan kerültek idegen uralom alá Trianon után. A lord a hibás szerződést oly módon akarta „kigyomlálni”, hogy a Magyarországgal határos területeket, ahol mintegy kétmillió magyar élt, visszacsatolják az anyaországhoz. Tehát a Daily Mail tulajdonosa az etnikai revízió mellett érvelt, amellyel szerinte meg lehetett volna előzni egy háború kirobbanását, és szavatolhatták volna a kisantant országainak biztonságát is.

Csodavárók és királycsinálók

A gyászoló, reménytelenségbe taszított magyar társadalomban Lord Rothermere cikke valóságos eufóriát ébresztett. A tény, hogy a revízió ügyét egy milliós példányszámú brit lap és egy dúsgazdag lord vetette fel, csodavárásra ösztönözte az embereket. Úgy tűnt, a határok módosítása hirtelen egy karnyújtásnyira került. A Daily Mail cikke a szomszédos államokat is nyugtalansággal töltötte el, amit jól mutat, hogy Edvard Beneš csehszlovák külügyminiszter egyenesen 

háborús uszítással vádolta meg Lord Rothermere-t.

A magyarországi lapok természetesen fokozták a lelkesedést. A Magyarság például nagy jelentőséget tulajdonított annak, hogy azok a „közvéleménygyárak”, amelyek a háború és a békekonferencia alatt hazánk ellen hangolták a briteket, végre a mi oldalunkra álltak. Más sajtótermékek igyekeztek kidomborítani Lord Rothermere társadalmi befolyását és hatalmas vagyonát (a 8 Órai Újság például azzal ejtette ámulatba olvasóit, hogy a Daily Mail szerkesztőségének kétszáz telefonkészüléke napi hatezer hívás lebonyolítására képes).

Néhány nappal a cikk megjelenése után a neves író, Herczeg Ferenc mozgalmat indított egymillió aláírás összegyűjtésére, amellyel az igazságos békét követelő magyar nemzet akaratát kívánta demonstrálni. Ezt a gyűjteményt később ünnepélyes külsőségek között adták át a lordnak. Hálás magyarok üdvözlőtáviratok és ajándékok özönét zúdították Rothermere-re, akinek londoni palotájában egy külön szobát kellett kialakítania ezek tárolására. A hivatalos elismerések sem maradtak el: a főváros közgyűlése aranytollat küldött a lord számára, és később több utcát, illetve egy sétányt is elneveztek róla Budapesten. Rothermere tiszteletét mutatja, hogy az 1928-ban felállított, Szabadság téri Ereklyés országzászlónál egy márványtáblán a Hungary’s place in the sun idézet is megjelent. A Wenckheim-palota (a mai Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi épülete) előtt pedig napjainkban is látható a Magyar Igazság kútja, amelyet a lord és fia tiszteletére állítottak.

<img id="kep_szerkfoto_image_38713763" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3871/38713/387137/38713763_5688e08c391c18d4c2a78be40481cac3_wm.jpg" alt="A Magyar Igazság kútja a főváros VIII. kerületében, a Szabó Ervin téren, a Wenckheim-palota előtt 2013. április 21-én" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2021/07/02/trianoni-beke-lord-rothermere-daily-mail-irredentizmus/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Hozzájárulnak a Föld felmelegedéséhez a klímaberendezések?

Hozzájárulnak a Föld felmelegedéséhez a klímaberendezések?

A legforróbb nyári hetekben, aki teheti, bekapcsolja egy gombnyomással a lakás vagy az autó klímaberendezését …