2021. január 18., hétfőMa Piroska napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2021.01.18. Piroska Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 295,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Amerika leghíresebb árulója a függetlenségi háború alatt átállt a britekhez

Hirdetés

Amerika leghíresebb árulója a függetlenségi háború alatt átállt a britekhez

Ritka az olyan történelmi figura, aki azután válik egy egész nemzet által megvetett árulóvá, hogy közvetlenül előtte elévülhetetlen érdemeket szerzett ugyanannak a nemzetnek a függetlenné válásában. Benedict Arnolddal éppen ez történt: az amerikai függetlenségi háború hőséből vált a hazaárulás szinonimájává, amikor titkos egyeztetések után sikertelenül próbált meg átjátszani a britek kezére egy fontos amerikai erődítményt, majd a lelepleződése után elmenekült, és csatlakozott a brit hadsereghez.

Hirdetés

Arnold 1741-ben született a connecticuti Norwich-ben. Fiatalon patikusnak készült, majd katonaként részt vett a hétéves háború gyarmati frontjának tekinthető francia és indián háborúban. Néhány évvel később, 1767-ben már jómódú kereskedőként házasodott meg, három gyerekük született, mielőtt a felesége 1775-ben meghalt.

Ugyanebben az évben tört ki az amerikai függetlenségi háború, amihez Arnold az amerikai csapatok tagjaként csatlakozott, és több fontos ütközetben is részt vett. 1775. május 10-én például ott volt, amikor egy meglepetésszerű rajtaütés során elfoglalták a britektől Fort Ticonderoga erődítményét.

Thomas Hart 1776-os portréja Benedict Arnoldról.

Thomas Hart 1776-os portréja Benedict Arnoldról.

Fotó: Wikimedia Commons

Még ugyanabban az évben egy különítmény Arnold vezetésével elindult Quebec felé, hogy maguk mellé állítsák a kanadai gyarmatot, megfosztva a briteket egy fontos északi bázistól, az akció azonban december 31-én egy kényszerűségből elsietett támadásba torkollott, amely több száz amerikai áldozattal járó kudarcba fulladt. Arnold már a csata elején súlyos lábsérülést szenvedett. A következő évben azonban kulcsszerepet játszott a kanadai területről induló, New York elleni brit offenzíva ellehetetlenítésében.

Arnold arra számított, hogy Guy Carleton brit tábornok a Champlain-tavon kísérli majd meg eljutni a csapatait amerikai földre, ezért a felügyelete alatt rohamtempóban megépült egy amerikai hajóraj a britek fogadására. A húzás be is jött, a britek 1776. október 11-én váratlan ellenállásba ütköztek a Valcour-öbölnél. Bár végül a brit hajók kerekedtek felül, az amerikaiaknak ezzel az akcióval sikerült időt nyerniük: mire Carletonék elérték New Yorkot, az időjárási körülmények már olyan kedvezőtlenné váltak, hogy visszavonulót kellett fújniuk, és visszatértek Kanadába. Arnoldéknak ezzel sikerült megakadályozniuk egy potenciálisan végzetes, de legalábbis kritikusnak ígérkező csapást.

Arnold azonban úgy érezte, hogy kétségtelen hőstettei ellenére nem ismerik el kellőképpen az érdemeit, ezért, miután a kongresszus öt nála zöldfülűbb tisztet is fölé emelt rangban, 1777-ben úgy döntött, hogy leszerel. Az amerikai csapatokat vezető George Washington tábornok azonban meggyőzte, hogy gondolja meg magát, így még időben visszatért ahhoz, hogy részt vehessen a New York elleni támadást vezető John Burgoyne tábornok visszaverésében.

Arnold ekkor Horatio Gates tábornok alatt szolgált, akivel kölcsönös megvetéssel viseltettek egymás iránt. Ez az ellentét egészen odáig fajult, hogy Gates felmentette Arnoldot a parancsnokság alól. Ő azonban október 7-én, a döntőnek bizonyult Bemis Heights-i csata során megtagadta a tábornok parancsát, és parancsnoksága alá volt egy csapat katonát, akikkel támadást indított […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/07/22/benedict_arnold_amerika_egyesult_allamok_fuggetlenseg_haboru_arulo_hazaarulo_arulas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Évszázadokig luxus volt hancúrozni

Évszázadokig luxus volt hancúrozni

Szemet kápráztató ragyogás, csillogás, pompa – ilyesfélékre gondolunk a luxus szó hallatán. Tehát mindenre, ami …