2020. július 15., szerdaMa Henrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
2020.07.15. Henrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 355,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 332,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Amerika a szovjetekből vett titánt, hogy kémrepülőt építsen a szovjetek ellen

Amerika a szovjetekből vett titánt, hogy kémrepülőt építsen a szovjetek ellen

Az SR–71 Blackbird nevű szuperszonikus repülőgép minden idők leggyorsabbja volt, és egyben széles körben a legsikeresebb felderítő gépnek tartják. Az 1964-es debütálásától egészen az 1998-as visszavonultatásáig, azaz épp a hidegháború legsűrűbb éveiben végzett jó szolgálatot az Egyesült Államoknak, legfőképpen a Szovjetunió elleni kémkedésben. A sors iróniája, hogy tudtukon kívül a megépítését is épp a szovjetek tették lehetővé.

A Blackbirdöt a Lockheed titkos fejlesztéseken dolgozó részlege, a Skunk Works tervezte, és tényleg elképesztő sebességre volt képes. Az 1976-ban felállított 3529,6 kilométer per órás rekordjával a mai napig birtokolja a leggyorsabb ember vezette sugárhajtású repülőgép címét. Az extrém sebesség azonban a nagy súrlódás miatt nagyon magas, több mint 400 Celsius-fokos hőmérséklettel is járt, ezért olyan anyagot kellett találni, amely képes elviselni ezt a forróságot, hogy a szuper kémrepülő ne égjen el menet közben, mint egy csillagszóró.

A választás a titánra esett. Legalább olyan strapabíró, mint a rozsdamentes acél, de jóval könnyebb annál, és jól bírja az extrém hőmérsékletet is, így elvileg ideális alapanyag a repülőgépgyártáshoz. De nem egyszerű dolgozni vele, mert bár erős, érzékeny is, ezért bonyolult a megmunkálása. Az acél-kadmium ötvözetből készült szerszámokkal érintkezve a titán ridegebbé vált, ezért minden gyártóberendezést újra kellett építeni – szintén titánból.


A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/05/25/amerika_sr-71_blackbird_kemrepulo_felderito_repulogep_hideghaboru_szovjetunio_titan/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Sztálin unokája egy széttetovált amerikai punk

Sztálin unokája egy széttetovált amerikai punk

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, És vannak, akik az Indexet olvassák. Támogass te is! Nemrég …