2022. május 20., péntekMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
2022.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 384,00 Ft | USD: 363,00 Ft | CHF: 373,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Áldás vagy átok az érzékenység?

Hirdetés

Áldás vagy átok az érzékenység?

Az érzékenység mindig egy belső (gondolati) vagy külső (környezetből származó) ingerhez kapcsolódik. Biológiai háttere, hogy a stresszszűrő szerotonin szintje az átlagosnál alacsonyabb, ezért a túlérzékeny emberek nehezebben kezelik az érzelmeket és a stresszt. Agyuk is másképp működik, a kevésbé releváns információkat ugyanolyan hangsúlyosan kezelik, mint a valóban fontos dolgokat.

Empatikus és introvertált

A túlérzékenységhez kapcsolódó ingerek különböző természetűek lehetnek: szociális (mások közeledése), érzelmi (emlék, ölelés), fiziológiai (gyorsuló szívverés) vagy szenzoros (halló, szagló, vizuális). Mivel ezeknek az ingereknek mindannyian és mindig ki vagyunk téve, az alkalmazkodás miatt muszáj őket integrálnunk és feldolgoznunk. De nem egyformán reagálunk egy adott ingerre, az erősebben reagálók a túlérzékenyek.

1997-ben dr. Elaine és Arthur Aron klinikai pszichológus kutatásaik alapján megállapították, hogy a túlérzékeny személyiségekre jellemző a nagyobb mélységű információfeldolgozás, a fokozott érzelmi aktivitás és empátia és a nagyobb környezeti tudatosság. A környezetre reagáló érzékenység részben megmagyaráz bizonyos pszichológiai jelenségeket, mint például az introverzió, a félénkség, a gátlásosság vagy a temperamentum. Az érzékenységgel kapcsolatos kutatások többnyire az emberek sebezhetőségére összpontosítanak, ez a sérülékenység sok egyéb tényezővel áll összefüggésben – genetikai, pszichológiai vagy fiziológiai faktorokkal.

Hirdetés

A gének szerepe

Ha valaki túlérzékeny, ráadásul rendelkezik a boldogsághormon csökkent termelődésével járó génnel is, akkor stresszes esemény hatására nagyobb valószínűséggel alakul ki nála depressziós tünet. A negatív ingerekkel párosuló genetikai faktor tehát káros következményekkel járhat. De az elvégzett tanulmányok nagy része összefüggést mutat a negatív környezet (például szomorú gyerekkor) és a túlzott érzékenység között. A rossz életesemények és a túlérzékenység együtt hajlamosíthatnak a szorongásra, <a href="//index.hu/tudomany/2022/03/09/orulet-kreativitas-psziches-betegsegek-van-gogh/" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/05/06/erzekenyseg-telerzekenyseg-evolucio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Miért szürke az Északi-tenger?

Miért szürke az Északi-tenger?

Gerald Durrell családja 1935-ben költözött családi okok miatt Angliából Korfura. Durrellék a homályos és szürke …