2020. október 20., keddMa Vendel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 310,00 Ft | CHF: 341,00 Ft
2020.10.20. Vendel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 310,00 Ft | CHF: 341,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Akiktől a fehér cápák is rettegnek

Akiktől a fehér cápák is rettegnek

Közismert, hogy a nagy fehér cápák a tengerek csúcsragadozói, fókákat, delfineket bátran fogyasztanak. Egy új tanulmány szerint azonban 

a vizek valódi királyai a kardszárnyú delfinek (orkák). 

Salvador Jorgensen, a Monterey Bay Aquarium kutatója kollégájával hosszú ideje nagy fehér cápákkal foglalkozik. Az évek során arra lett figyelmes, hogy amint karszárnyú delfin érkezik a nagy fehér cápák életterületére, a cápák óriási iramban elmenekülnek és hónapokig nem térnek vissza. Az érdekes jelenséget Jorgensen 2009-ben meg is örökítette: 17 nagy fehér cápát GPS-nyomkövetővel szerelt fel, majd Kaliforniában, a Southeast Farallon Island közelében szabadon engedte őket. Éppen fiatal fókákat kezdtek becserkészni a fehér ragadozók, amikor megjelent pár orka. Igaz, hogy nem maradtak sokáig, csak pár órát, de a cápák fejvesztve menekültek és hagyományos vadászati időszakjukban, késő ősszel már vissza sem tértek. 

A kutató csapatával úgy döntött, megvizsgálja, vajon ez egy általános, vagy éppen egy ritka jelenség?

2006 és 2013 között 165 nagy fehér cápát jelöltek meg és mozgásukat, valamint táplálkozási szokásaikat összevetették fókák, kisebb cápák és bálnák viselkedésével. Az eredmények zseniálisan igazolták: ha kardszárnyú delfin érkezik, a nagy fehér cápák messzire elmennek.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/09/19/a_kardszarnyu_delfin_a_majra_hajt/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Száz év volt, mire összejött egy rendes időjárás-előrejelzés

Száz év volt, mire összejött egy rendes időjárás-előrejelzés

Bizonyára Ön is feltette már a kérdést, ha még nem, mi most feltesszük: miként lehetséges, …