2022. december 2., péntekMa Melinda napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
2022.12.02. Melinda Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 408,00 Ft | USD: 388,00 Ft | CHF: 415,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Aki rizst eszik, teljességre, aki búzát, személyes sikerre törekszik

Hirdetés

Aki rizst eszik, teljességre, aki búzát, személyes sikerre törekszik

Yang Liu berlini grafikus 1990-ben, 13 évesen költözött családjával Pekingből Berlinbe. Saját gyermek- és felnőttkori tapasztalataiból merítve készített egy grafikai sorozatot a keleti és nyugati kultúra különbségeiről, szokásokról, életmódról, viselkedésről Kelet találkozik a Nyugattal címmel. Liu, aki 13 éves korára már magába szívhatta a keleti életmódot és gondolkodást, tisztán látja a két kultúra eltéréseit. Érdemes is egy pillantást vetni a rajzaira, és rácsodálkozni, hogy áll sorba egy japán és egy magyar, hogy kezelik a problémákat a kínaiak és az amerikaiak. De miből eredhetnek ezek a differenciák? Vajon a történelem, a földrajz vagy a kultúra változtathatja meg a gondolkodásunkat és látásmódunkat?

GettyImages-1317090009

Fotó: Buddhika Weerasinghe / Getty Images Hungary

Van egyáltalán különbség?

Oswald Spengler A nyugat alkonyában a civilizációk és a történelem összefüggéseiről így írt:

Az emberiség történelmének egész tartalma belesűríthető az egyes, egymásra következő, egymás mellett felnövő, egymással érintkező, egymást átszínező és elnyomó kultúrák sorsába.

Hirdetés

René Guénon 20. századi metafizikus és filozófus úgy gondolta, Nyugat és Kelet között nyilvánvaló szellemi különbség van, ami a modern és a tradicionális szellem különbsége. Mivel ő a hagyományokra szavazott, sőt, munkássága alapozta meg a tradicionális létszemléletet, el is költözött Franciaországból Egyiptomba.

Samuel P. Huntington szerint a jelen fő civilizációi a kínai, japán, hindu, iszlám, ortodox, nyugati, latin-amerikai, afrikai, de elveti a Kelet–Nyugat megkülönböztetését, amit csak mítosznak tart, ehelyett „a Nyugat és a többiek” megkülönböztetést ajánlja. Igaz, a keleti kultúrák (például a japán és a kínai) alapvetően különböznek egymástól a társadalom, a hit, az értékek aspektusából. Sokan azonban megmaradtak a régóta rögzült felosztásnál, és ez alapján próbálják kideríteni a különbségek okait.

Joseph Henrich, a University of British Columbia munkatársa kollégáival egy pszichológiai tanulmányban vizsgálta a keleti és nyugati gondolkodást. Kutatásaik alapján a nyugati emberek individualistábbak, vagyis a személyes sikert a közösnél fontosabbnak tartják, nagyobb az önbecsülésük, önbizalmuk, és erőteljesebben törekednek a személyes boldogságra. A keleti ember hajlamosabb alábecsülni a képességeit, személyes szabadsága is kevésbé fontos. 

Egy egyszerű „hármas teszttel” könnyen megállapítható, hogy valaki holisztikusan vagy individualista módon gondolkodik-e: melyik két elem kapcsolódik össze szorosabban a vonat, busz, pálya szavak közül. A nyugati gondolkozás általában a buszt és a vonatot kapcsolja össze mint járműveket, a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2022/11/22/kelet-nyugat-kultura-gondolkozas-oswald-spengler-huntington-guenon/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Új bagolyfajra bukkantak, de máris veszélyeztetett

Új bagolyfajra bukkantak, de máris veszélyeztetett

Egy nemzetközi tudóscsoport új bagolyfajt fedezett fel a Príncipe-szigeten, amely a közép-afrikai São Tomé és …