2021. május 17., hétfőMa Paszkál napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 290,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.05.17. Paszkál Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 290,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / Aki hat óránál kevesebbet alszik, hajlamosabb a demenciára

Hirdetés

Aki hat óránál kevesebbet alszik, hajlamosabb a demenciára

Egy monstre, 25 éven át tartott alvás-kutatás eredményei láttak napvilágot. Közel nyolcezer brit egészségi állapotát követték 1985-től kezdve. A résztvevők maguk jelentették az alvásuk hosszát. Eszerint 50-60 éves korban jóval nagyobb a demencia kockázata azoknál, akik rendszeresen hat órát vagy kevesebbet alszanak.

Évente mintegy 10 millió új demenciás esetet, köztük Alzheimer-kórt jegyeznek fel világszerte az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint.

A kevés, széttöredezett alvás pedig mindenkinél közös tünet.

Hirdetés

A közhiedelemmel ellentétben a szellemi leépülés nem természetes velejárója az öregedésnek. A demencia, azaz a romló memória nem egy konkrét betegség, hanem egy gyűjtőfogalom. Olyan tüneteket foglal magába, melyek hátterében különböző betegségek állhatnak. A diagnózishoz a memóriaromláson kívül legalább egy tünetnek jelentkeznie kell a következőkből: 

  • az absztrakt gondolkodás károsodása (felismerési, értelmezési nehézségek)
  • az ítélőképesség károsodása
  • beszédzavar
  • személyiségváltozás.

A kutatók azt is közölték, hogy amíg az alvási idő hossza és az időskori demencia kapcsolatban állnak egymással, azt egyelőre nem tudni, hogy a kapcsolat igaz-e fiatalabb korban.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2021/04/21/aki-hat-oranal-kevesebbet-alszik-hajlamosabb-a-demciara/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Híres állatkerti szökések – loholni kellett a lajhár után

Híres állatkerti szökések – loholni kellett a lajhár után

2020 szeptemberében, hajnalhasadtakor meglépett két kenguru a miskolci állatkertből. Egyikük nem jutott messzire, még a …