2022. augusztus 14., vasárnapMa Ipoly napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.14. Ipoly Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A zöld sztárok a Föld megmentői

Hirdetés

A zöld sztárok a Föld megmentői

Talán sokan már unják a zöld szövegelést, a klímaváltozás hatásairól szóló eszmefuttatásokat, a sok kis lépésre buzdítást, de erre csak egy, a nyolcvanas években készült tejreklám szlogenjével lehet reagálni: ez az, amit nem lehet megunni!

Sajnos a boltokban még mindig ott virítanak a műanyag zacskók, az üdítők és ásványvizek PET-palackokban kínálják magukat, de ha egy üzletlánc mégis kitiltja a plasztikot, óriási ovációval fogadják. Hogy miért, az érthetetlen, mert ez az a minimum, amit már sok évvel ezelőtt meg kellett volna lépni! Az ugyanilyen dühítő, hogy az iskolai környezetórákon még mindig csak a szarvasmarha gyomorszerveinek bemagolásáig jutnak a gyerekek, de a metángáz káros hatásait csak érintik, és semmilyen zöld gondolkodásra oktatás nem szerepel a tantervben. Hiába gyűjtik a szülők szelektíven a szemetet, kerülik a tubusos tusolót a szappan javára – ha a gyerekek csak ennyit látnak, az édeskevés.

De van a társadalomnak egy olyan szelete, amely generációkat tehet harcos környezetvédőkké: a híres emberek. Ha a fiatalok idoljai, akiknek minden lépését követik, utánozzák stílusukat, beszerzik használt márkáikat, a Föld mellé állnak, az már hathat.

Adele és a tiszta víz

2022 egyik legszebb hangját Adele birtokolja, a félénk énekesnő három évig volt Simon Konecki felesége, aki a Drop4Drop brit jótékonysági szervezet igazgatója. A cég a vízválság enyhítését tűzte ki célul fenntartható, lokális tiszta víz finanszírozásával. Adele a Twitteren írta ki, hogy ha 10000 embert sikerül rávennie, hogy támogassa a szervezetet, akkor ő is elkezd tweetelni – ez a kis zsarolás be is jött, azóta is szorgalmasan posztol a Twitteren.

Hirdetés

A Bat for Lashes énekesnője, Natasha Khan a Friends of Earth’s Warm Homes kezdeményezéshez csatlakozott, amely az otthonok energiahatékony fűtéséért küzd. Az énekesnő a rajongóit is felszólította, hogy forduljanak parlamenti képviselőikhez és követeljék a kormányzati intézkedéseket otthonaik energiahatékony melegítésével kapcsolatban.

A Radiohead zöld lépéseit több generáció követi: turnéikon hajóval szállítják felszerelésüket, repülők helyett bioüzemanyaggal működő buszokon utaznak, nem használnak műanyag poharakat, és a rajongókat is felszólították, hogy a koncertekre ne autóval menjenek, hanem tömegközlekedéssel.

Az őrjöngés energiája

A Coldplay épp most tombol világ körüli zöld turnén, amelyen az öt évvel ezelőtti turnéjukhoz képest 50 százalékkal csökkentették szén-dioxid-kibocsátásukat. A fogyasztásukat is korlátozták, kerülik a fosszilis tüzelőanyagokat, újrafelhasználható és lebomló anyagokat használnak, és minden eladott jegy után ültetnek egy fát. A legérdekesebb, hogy a stadionok körül kinetikus padlókat szereltek fel, amelyek a nézők táncát energiává alakítják, sőt elektromos kerékpárokkal a rajongók tölthetik a show akkumulátorait.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2022/08/01/kornyezet-vedelem-zold-sztarok-u2-coldplay-bjork/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy iPad méretű mélytengeri ászkarák fajt fedeztek fel a Mexikói-öbölben

Az ászkarákok rendkívül eltérő méretűek, a kis, 1 milliméternél kisebb egyedektől , az óceán mélyén …