2023. december 11., hétfőMa Árpád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 381,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2023.12.11. Árpád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 381,00 Ft | USD: 354,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A VR segíthet az ADHD diagnosztizálásában

Hirdetés

A VR segíthet az ADHD diagnosztizálásában

Az ADHD olyan idegrendszeri fejlődési rendellenesség, amely elsősorban a gyermekeket érinti, de felnőtteknél is előfordulhat. Az ADHD-t a figyelmetlenség, a hiperaktivitás és az impulzivitás tartós mintái jellemzik, amelyek jelentősen zavarják az érintett mindennapi működést és jólétet. Az ADHD-s gyermekek és felnőttek nehézségekkel küzdenek a tartós figyelmet, szervezést és impulzuskontrollt igénylő feladatoknál.

Bár az ADHD könnyen azonosítható a gyermekek természetes viselkedésének megfigyelésével, különösen a velük sok időt töltő személyek által, a diagnosztikai eljárások még mindig főként a pszichometria eszközeire támaszkodnak, amelyeket formális pszichodiagnosztikai környezetben alkalmaznak. Emiatt

az ADHD-t valószínűleg nem fedezik fel az érintetteknél, hacsak nem történnek olyan események, amelyek miatt a gyermek gondozója szakembertől kér segítséget.

Hirdetés

Egy finnországi gyerekek körében végzett vizsgálat kimutatta, hogy a VR-játékok közbeni szemmozgás felhasználható az ADHD-s gyermekek azonosítására. A tanulmány szerzője, Liya Merzon és munkatársai azt akarták megvizsgálni, hogy lehetséges-e az ADHD-s gyermekek felismerése egy naturalisztikusabb környezetben – írja a Psypost.

GettyImages-1175386625

Fotó: Gili Yaari / NurPhoto / Getty Images Hungary

Nemrégiben kifejlesztettek egy olyan virtuálisvalóság-feladatot, amely lehetővé teszi számukra, hogy felmérjék a figyelem és a végrehajtó funkciók hiányosságait olyan VR-körülmények között, amelyek hasonlítanak azokra, amelyeknél az ADHD tipikusan megnyilvánul.

Ebben a vizsgálatban szemmozgáskövetéssel próbálták megkülönböztetni az ADHD-s és az ebben a rendellenességben nem szenvedő gyermekeket a szemmozgásaik mintái alapján, miközben a feladatokat végrehajtják a virtuális valóságban.

A vizsgálatban 37 ADHD-val diagnosztizált gyermek és 36 olyan gyermek vett részt, akiknél nem állt fenn a rendellenesség. Valamennyi résztvevő 9 és 13 év közötti volt. Minden résztvevő 70 feladatot teljesített a virtuális környezetben. A vizsgálat teljes időtartama 25-35 perc volt. A VR-headset követte az azt használó gyermek szemmozgását.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2023/09/26/virtualis-valosag-vr-szemmozgas-jatek-adhd-figyelemhianyos-hiperaktivitas-zavar/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Van-e még ereje a családnak?

A társadalmi és kulturális változások az utóbbi évtizedekben különösen felgyorsultak az internetnek és a globalizációnak …