2020. október 20., keddMa Vendel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 310,00 Ft | CHF: 341,00 Ft
2020.10.20. Vendel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 310,00 Ft | CHF: 341,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A világűr a XXI. század vadnyugata

A világűr a XXI. század vadnyugata

Az elmúlt néhány évben alaposan felpörgött az űripar. A magánszereplők egyre nagyobb szeletet hasítanak ki maguknak a piacból. Megbízható és főleg jobb szolgáltatást nyújtanak, mint az eddigi, az állami űrügynökséghez köthető mamutvállalatok. Ez persze sok piaci szereplőt érzékenyen érint, nem csak vállalati, de állami szinten is.

Mindenki figyelemmel kíséri, hogy a többiek mit csinálnak, vagy épen mire készülnek a világűrben. Mivel a világűr lesz a XXI. század vadnyugata, sok a felmerülő kérdés és a megoldásra váró probléma.

Az oroszok már a Vénuszon vannak

Ennek a felfokozott hangulatnak remek példája az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz vezetőjének, Dmitrij Rogozinnak nyilatkozata.

Dmitrij Rogozin szerint a Vénusz orosz bolygó (!)

Dmitrij Rogozin szerint a Vénusz orosz bolygó (!)

Fotó: Jurij Kocsetkov / MTI / EPA

Múlt héten jelentette be a közös amerikai-brit kutatócsoport, hogy foszfin nyomait mutatták ki a Vénusz légkörben, mivel ez akár az élet jele is lehet, ezért a bolygó kiemelt figyelmet kap a közeljövő űrkutatási terveiben.

Erre reagálva Rogozin nyilatkozott, hogy

a Vénusz orosz bolygó. Ez a kijelentés viszont elég erős az űrjogi egyezmények fényében.

Rogozin azzal magyarázta a kisajátítást, hogy Oroszország volt az első, amely felderítette a bolygót, megvizsgálta a légkörét, leszállt a felszínére, ott fotókat készített. Egyúttal megerősítette, hogy több küldetést is terveznek a jövőben a bolygóra.

Ha eltekintünk attól apró hibától, hogy nem Oroszország, hanem a Szovjetunió érdeme ezeknek az űrkutatási mérföldköveknek a felállítása, a felfedezések kapcsán mennyiségileg igaza van.  A hidegháború idején a Szovjetunió 16 Venyera szondát indított a bolygó felderítésére. A Venyera-7 volt az első, amely a felszínről adatokat küldött, a Venyera-9 küldte el az első fotót. Viszont a Szovjetunió felbomlása óta a bolygó nem kapott figyelmet az orosz űrprogramban.

Ezalatt a NASA csak érintőlegesen foglalkozott a Vénusszal.  Több szonda esetében csupán gyorsításra használták a bolygót. Például a Cassini-Huygens szonda esetében kétszer is kihasználták a Vénusz gravitációs lendítését, mielőtt a Szaturnusz felé vette az irányt. 2006-ban a Venus Express szonda állt bolygó körüli pályára, és olyan sikeresen működött, hogy az expedíciót háromszor is meghosszabbították. Az amerikai űrprogramban a Mars kapott sokkal nagyobb figyelmet.

Akkor most osszuk fel a világűrt?

A mostani feszültségekkel terhelt politikai-gazdasági világhelyzetben, ami egy mini hidegháborúra emlékeztet nem ártana egy kicsit óvatosabb fogalmazás. Persze nem is meglepő, az orosz nyilatkozatok gyakran érzelmileg túlfűtöttek, ha az ország sorsáról van szó.

Rogozin is közismert szókimondó, néha odamondogató, alkalmanként gunyoros stílusáról ismerszik meg. Nem először beszélt arról, hogy a Vénuszt orosz felségterületnek tartja. Rogozin rendszeresen ad interjút az állami médiának. Még augusztusban ez a mondat már elhangzott tőle. Valószínűleg nem véletlenül épp akkor, amikor a Nemzetközi Űrállomásról visszatért a SpaceX legénysége.

Az sem lehet véletlen, hogy korábban már […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/2020/09/26/kie_a_vilagur/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Száz év volt, mire összejött egy rendes időjárás-előrejelzés

Száz év volt, mire összejött egy rendes időjárás-előrejelzés

Bizonyára Ön is feltette már a kérdést, ha még nem, mi most feltesszük: miként lehetséges, …