2020. augusztus 11., keddMa Zsuzsanna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
2020.08.11. Zsuzsanna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
Kezdőlap / Tudomány / A világ legritkább drágaköveihez képest a gyémánt tucattermék

A világ legritkább drágaköveihez képest a gyémánt tucattermék

A gyémántnak kétségkívül jó a marketingje, pedig messze nem ez a legritkább drágakő. Valahogy mégis a gyémánttal kapcsolatban lehet hallani a kizsákmányolásról, a véres gyémántokról, híres rablásokról, és a kalandfilmek jelentős részének cselekménye is valami ritka gyémánt körül forog.

A gyémánt ára sem arra utal, hogy olyan könnyen elérhető lenne, pedig vannak olyan drágakövek, amik sokkal-sokkal ritkábbak nála. Itt egy tízes lista kezdő drágakőgyűjtőknek vagy ékszerfelhalmozóknak, hogy tudják, mikor nem érdemes duzzogni, ha gyémánt helyett más kő, például painite kristály vagy vörös berill kerül a kezük ügyébe.

Painite

Sokáig úgy tartották, hogy ez a legritkább drágakő a világon. Először Burmában talált belőle egy brit mineralógus két kis darabot. Később Burma északi részén még sikerült néhányat begyűjteni. Azóta kiderült, hogy ennél azért valamivel gyakoribb, Burma északi részén ha nem is sűrűn, de azért lehet találni belőle, összesen néhány ezer darabra tehető a painite kövek száma a világban.

Egy 2 centiméteres painite Myanmarból

Egy 2 centiméteres painite Myanmarból

Fotó: Wikipedia

Alexandrit

A krizoberill ásvány zöld színű változata, aminek egyik legérdekesebb vonása, hogy a színe úgy változik, ahogyan a fény esik rá. Nappali fényben zöld, mesterséges fényben vörös vagy ibolya színűnek tűnik. Nevét onnan kapta, hogy 1830-ban az Ural-hegységnél fedezték fel, éppen aznap, amikor a későbbi II. Sándor orosz cár nagykorúvá vált. Az oroszok sokáig nemzeti kövüknek tekintették, de később Sri Lankán is találtak alexandritot, aminek az ára vetekszik a gyémántéval.

Természetes alexandrit ásvány az Ural hegységből

Természetes alexandrit ásvány az Ural hegységből

Fotó: Shutterstock

Tanzanit

Azt szokták mondani, hogy ezerszer ritkább a gyémántnál, ami talán nem áll annyira messze az igazságtól, mint ahogyan elsőre hangzik, tekintve hogy csak a Kilimanjaro lábánál található. Hasonlóan az előbb említett alexandrithoz, ennek a kőnek is úgy változik a színe, ahogyan a fény ráesik. A Caltech geológusai szerint ez a színváltoztató tulajdonság leginkább a vandánium-ionoknak köszönhető.

Egy csiszolt tanzanit kristály

Egy csiszolt tanzanit kristály

Fotó: Dea / R. Appiani / Getty Images Hungary

Benitoite

A nevét onnan kapta, hogy a kaliforniai San Benito megye San Benito nevű folyója közelében találták. Néhány forrás szerint Japánban és Arkansas-ban is megtalálható, igaz az ott talált kövekről azt mondják, hogy nem drágakő tisztaságúak. Az egyik legizgalmasabb tulajdonsága, hogy UV-fényben úgy fluoreszkál, mintha egy ragyogó lila kő lenne, a másik, hogy a kutatók sem tudják, hogy ez a fluoreszkáló hatás és a szín minek köszönhető.

Benitoite

Benitoite

Fotó: Dea / R. Appiani / Getty Images Hungary

Poudretteit

A kanadai Poudrette-családnak volt egy kőbányája a St. Hilaire hegyen Montreáltól […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/tudomany/til/2020/07/15/gyemant_ritka_dragako/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Ezen a weboldalon megtapasztalhatja, mennyire magányos egy proton

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/07/26/ezen_a_weboldalon_megtapasztalhatja_mennyire_maganyos_egy_proton/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …